22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоПо светаБивш премиер на Италия е изправен пред разследване заради действията си в...

Бивш премиер на Италия е изправен пред разследване заради действията си в началото на Covid пандемията

Бившият италиански премиер Джузепе Конте е изправен пред съдебно разследване във връзка с реакцията на правителството на епидемията от Covid-19 в началото на 2020 година.

След 3-годишно разследване, прокурорите в град Бергамо, който бе сред най-засегнатите от епидемията, подозират, че Конте и правителството му са подценили заразността на Covid-19 въпреки данните, че инфекцията се разпространява бързо в Бергамо и региона.

Джузепе Конте, който в момента оглавява движението „Пет звезди“, беше министър-председател от 2018 до 2021 г. и контролираше първоначалните мерки, предприети за спиране на разпространението на епидемията. В съобщението на разследващите се отбелязва, че в началото на март 2020 година правителството на Конте не е изолирало две области, засегнати най-силно от епидемията – Нембро и Алцано Ломбардо.

Здравният министър в правителството на Конте – Роберто Сперанца, както и управителят на област Ломбардия – Атилио Фонтана също са сред разследваните. Прокурорите твърдят, че според научни експерти с по-ранното въвеждане на карантина е  могло да спасят хиляди животи.

Конте, цитиран от италиански медии, коментира, че не е притеснен от разследването, като добави, че правителството му е действало  „с най-голяма ангажираност и отговорност в един от най-трудните моменти за Републиката“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments