9.1 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоНа фокусБил Гейтс: Пандемията от COVID-19 ще бъде последната , която ще удари...

Бил Гейтс: Пандемията от COVID-19 ще бъде последната , която ще удари света

Американският милиардер Бил Гейтс вярва, че пандемията от коронавирус ще бъде последната пандемия, която ще засегне света.

Гейтс се обърна към конференцията TED, където напомни, че е предупредил за пандемията и че трябва да сме подготвени за това.

“Много хора видяха предупреждението, но 90 процента след това беше твърде късно. Няма група от експерти по превенция на пандемията. Ето защо предлагам да се формира Отговор и мобилизация срещу глобалната епидемия (ГЕРМ).

Тази група ще работи само за превенция на пандемии и ще се състои от различни експерти. Той трябва да се състои от 3000 души, а работата му ще се координира от Световната здравна организация (СЗО) и ще функционира в цял свят”, каза Гейтс.

“Бихме работили със страни, които са в челните редици на укрепване на здравните си системи. Първите 100 дни са от решаващо значение, тъй като вирусът се разпространява експоненциално. В тази пандемия, ако бяхме действали през първите 100 дни, щяхме да спасим живота на 98% от хората, загубили живота си”, обясни американският милиардер.

Той каза, че трябва да действаме, преди да стигнем до точката, в която имаме нужда от ваксини.

“Имаме нужда от ваксини, които ще бъдат ефективни срещу различни варианти на вируса. Инвестициите трябва да се правят на три нива: контрол на инфекциозните заболявания, изследване и развитие на тези здравни системи. Няма да е евтино, но ще спаси животи и ще спести пари в дългосрочен план“, каза Гейтс и добави, че ще струва десетки милиарди долари.

“Нека да погледнем назад към това, което преживяхме. Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че коронавирусът струва на света 14 трилиона долара.”

В края на речта си той коментира „конспиративните теории, че е виновен за коронавируса“.

Фондация Гейтс участва в разработването и финансирането на ваксини, защото е спасила животите на милиони.

„Ирония е, че някой казва, че използваме ваксини, за да убиваме хора, да правим пари и да предизвикваме пандемия“, каза Гейтс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments