7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусБлинкън в Турция: Още 100 млн. долара за пострадалите от земетресенията

Блинкън в Турция: Още 100 млн. долара за пострадалите от земетресенията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на посещение в пострадалата от земетресението Турция. Това е първото му пътуване в страната, откакто встъпи в длъжност преди две години, съобщава АП. В рамките на пътуването Блинкън обяви отпускането на допълнителна помощ в размер на 100 млн. долара, която е предназначена и за пострадалата от земетресението в Сирия.

Държавният департамент вече публикува изявление в този смисъл.

Държавният секретар обиколи една от най-силно засегнатите от земетресенията на 6 февруари провинции в Южна Турция и Северна Сирия. „Това ще бъде дългосрочно усилие“, заяви Антъни Блинкън във военновъздушната база „Инджирлик“, съвместен американско-турски обект, който координира разпределението на помощта.

„Работата по издирването и спасяването за съжаление е към своя край“, каза Блинкен.

Той заяви, че допълнителната помощ включва 50 млн. долара от фондовете за спешна помощ за бежанците и миграцията и 50 млн. долара хуманитарна помощ.

„Най-важното сега е да помогнем на хората в нужда, да им помогнем да преживеят зимата и да се изправят на крака“, каза държавният секретар на САЩ.

По-късно днес той отлетя за Анкара, където утре ще проведе разговори с турски официални лица, включително очаквана среща с президента Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се Антъни Блинкън да обсъди не само последиците от земетресението, но и усилията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, които Турция засега спира.

САЩ отпускат 100 млн. долара в допълнение към вече одобрените 85 млн. долара помощ.

По последни данни, цитирани от АФП, при земетресенията на 6 февруари в Турция и Сирия са загинали 44 377 души, от които 40 689 в Турция – цитирана от местните турски власти цифра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments