14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоПо светаБлинкън е насърчил Турция да подкрепи Швеция за НАТО

Блинкън е насърчил Турция да подкрепи Швеция за НАТО

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън е насърчил Анкара да подкрепи Швеция в кандидатурата ѝ за членство в НАТО, предадоха световните агенции, като се позоваха на информация след срещата на Блинкън с новия външен министър на Турция Хакан Фидан.

Турция възразява срещу кандидатурата на Швеция за присъединяване към Алианса заради безпокойства, свързани със сигурността, но някои членки на алианса изразиха надежда, че тя ще успее да се присъедини на срещата на върха във Вилнюс през юли.

На среща с Фидан в кулоарите на Международната конференция за възстановяването на Украйна в Лондон Блинкън е подчертал важността на единството на НАТО в критични моменти.

Държавният секретар е приветствал подкрепата на Анкара за Киев и работата й по зърнената сделка, която позволява износ на украински земеделски продукти от черноморски пристанища, посочи още говорителят.

Миналият месец Блинкън призова Турция да финализира незабавно присъединяването на Швеция към алианса.

През април Финландия стана членка на НАТО, след като Турция ратифицира присъединяването й. Анкара обаче продължава да блокира кандидатурата на Стокхолм, уточняват агенциите.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments