Боб Дилън продава целия си каталог с песни на Universal

0

Боб Дилън продаде целия си каталог с песни, който обхваща повече от 600 песни в продължение на 60 години, в „знаково споразумение“ с Universal Music Publishing Group.Споразумението между Дилън и компанията беше обявено в понеделник. Това е голяма промяна за певеца и автор на песни, който контролира голяма част от собствената си интелектуална собственост според множество доклади. Финансовите условия не бяха разкрити, но Ню Йорк Таймс казва, че се оценява на над 300 милиона долара, пише CNN.
„Представянето на работата на един от най-великите текстописци на всички времена – чието културно значение не може да бъде преувеличено – е едновременно привилегия и отговорност“, заяви изпълнителният директор на Universal Music Publishing Group Джоди Герсън.
„Не е тайна, че изкуството на писането на песни е основният ключ към всяка велика музика, нито е тайна, че Боб е един от най-великите практикуващи това изкуство“, добави сър Лусиан Грейндж, главен изпълнителен директор на Universal Music Group.
Музикалното издателство става все по-доходоносно през последните години, особено в светлината на пандемията, която спря изпълнението на живо. Миналата седмица Стиви Никс продаде своя каталог в отчетена сделка за 100 милиона долара.79-годишният Дилън има множество известни парчета, включително „The Times They Are a-Changin ‘“, „Like a Rolling Stone“ и „Mr. Tambourine Man“. По-рано тази година той пусна първата си песен от осем години, наречена „Murder Most Foul“, 17-минутна песен за убийството на американския президент Джон Кенеди.
През 2008 г. той спечели специална позоваване на наградата Пулицър за „дълбокото си въздействие върху популярната музика и американската култура, белязано от лирични композиции с изключителна поетична сила“. През 2016 г. Дилън бе удостоен с Нобелова награда за литература за „създаването на нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция“.Той е продал повече от 125 милиона плочи и продължава да изпълнява в цял свят.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук