Богдан Кирилов: Над 2,5 млн. са доставените ваксини досега

0

От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион и 160 хиляди са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той съобщи, че в понеделник страна ни е получила нови 274 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, а днес се очакват 19 200 дози от „Янсен“. Утре се очаква доставка от 36 000 дози на „Модерна“ и в петък – 36 000 от Оксфордската ваксина.

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2,5 милиона.

Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

„Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните 2 седмици имаше доставка на по-големи количества“, заяви Богдан Кирилов.

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

За оценката по руската ваксина „Спутник“ Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Данните ще бъдат анализирани, за да проучат качеството и безопасността на руската ваксина.

Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на „Синовак“, за която скоро се очаква по-подробна информация.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук