Богдан Кирилов: EМА даде зелена светлина за лекарството на „Пфайзер“

0
„В България до момента са осигурени от четирите разрешения ваксини в ЕС срещу Covid-19 за близо 8,5 млн. лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини, като към тези, които извършват доставки от четири от тях.

Най-много дози  имам от ваксината на Янсен, след това ваксината на „Пфайфзер/ Бионтех“, следва по количеството ваксините на „Модерна“ и на „Астра Зенека“.

Петата ваксина, която е първата антигенна или протеинова ваксина, тази на  „Новавакс“, очакваме в България през месец март.  Към момента в нито една държава – членка няма извършени доставки от нея.

Министерството на здравеопазването се  провежда в момента на разговори с Европейската комисия  за осигуряване на количествата и от тази връзка за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имам доставка и от нея. За количеството не мога да уточня все още“, съобщи Богдан Кирилов.

Кирилов уточнява, че данните сочат  90 на сто ефикасността на ваксината на „Новавакс“ по отношение на симптоматично и тежко протичане , като най- добрите данни и  ефикасност спрямо варианта „Омикрон“, но е необходимо още клинични проучвания , тъй като ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА през следващите седмици.

Очаква се одобрение и за  другата антигенна ваксина – на фирмите „Sanofi/Glaxo“ , която е също антигенна, допълнителен Богдан Кирилов. България е заявила и  10 000 дози за инактивираната ваксина на „Валнева“,  но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но до средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

Директорът на ИАЛ съобщава, че  двете нови лекарства срещу Covid – 19 –  на фирмите „Пфайзер“ и „Мерк“, ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на заболяването, преди да стигнем до това.

За хапчето на компанията на „Пфайзер“ за комбиниран продукт EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие.За лекарството на „Мерк“ становището на ЕМА се очаква през февруари.

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук