24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусБойко Борисов пристигна при президента за консултациите за кабинет

Бойко Борисов пристигна при президента за консултациите за кабинет

Колко време е необходимо за пълноценни преговори за съставяне на правителство, при това с доскорошните им най-отявлени антагонисти – този въпрос отправи президентът Румен Радев на Бойко Борисов и представителите на ГЕРБ, който дойдоха на консултациите за съставяне на кабинет. Той попита още колко време е необходимо за приемане на бюджети в двата варианта – със служебен кабинет и такъв на редовно правителство. „До края на април служебното правителство трябва да внесе бюджет, напомни той. И попита колко време ще трябва за най-важните закони. Как смятате да ги приоретизирате, има от вчера има дъжд от закони в НС, добави държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев пристигнаха на „Дондуков“ 2. ГЕРБ-СДС са първата парламентарна група, с която президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство. По-късно днес той ще се срещне и с втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание – „Продължаваме промяната-Демократична България“.

За утре държавният глава реши да насрочи разговорите с останалите парламентарни групи, макар да се очакваше да отложи част от тях за друг ден – заради свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам.

Президентът поздрави ГЕРБ за изборната победа и посочи, че народът им е възложил огромна отговорност. „Като водеща политическа формация имате водеща роля и за решаването на неотложни зад пред 49-то НС, които са по-неотложни, защото бяха отлагани от няколко парламента“ ,заяви Радев и даде за пример държавния бюджет.

„Чух амбициозната ви заявка с ПП-ДБ за Закон за държавния бюджет, в който няма да се пипат разходи и данъци и ще има 3% дефицит. Пожелавам ви въображение и успех. Всичко това е важно, но тези многопластови задачи са още по-сложни от фактора време. Ако бързо се състави правителство има време всички тези закони да се разгледат. Ако не се състави – големият въпрос е какво правим с бюджета и законите. Става водещ факторът време“, подчерта Румен Радев.

Бойко Борисов припомни, че народът е казал те да са първи, но и че нито една партия сама не може да се справи. „И го казва няколко пъти подред. Лидер, който не отчита този факт, не може да отговори на нито един от вашите въпроси. Хората казаха: без ГЕРБ не може, но не казаха да управляваме сами“, отговори Борисов. И отново каза, че най-добре е първите две сили да направят кабинет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments