4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусБомбоубежища – къде и колко у нас

Бомбоубежища – къде и колко у нас

Какво е състоянието на гражданската защита у нас в момента? Поддържат ли се скривалищата и бомбоубежищата в София и в страната ни?

Темата коментира в ефира на БНР Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община:

“До 2011 г. функция на “Гражданска защита“ беше поддръжката на колективните средства за защита, които трябваше да се използват за откриване на хора при бедствие и авария при кризи или във военно време и действия, свързани с радиационни, химически и ядрени аварии.

Ние поддържахме тези колективни средства за защита, но от 2011 г. нямаме информация какво се случва. Сега виждам, че има около 150 неизползваеми и само няколко в добро състояние скривалища.“

Училищата и детските градини

“Дали сме писма към районните администрации и те са направили проверка на всички бомбоубежища към районите, които имат детски градини и училища.

Имаме вече обобщен доклад, той ще бъде предаден на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и на областния управител. Има наредба за изграждане и поддържане на колективните средства за защита, това е ангажимент на “Пожарна безопасност и защита на населението“.

Другото, което е важно да се каже е, че при различните видове бедствия Столична община изгради и такива коридори и места на събиране на хора на открити пространства, например при земетресения. Ние разработихме плановете и ги дадохме на всички райони и те са видими.

Според мен малко се говори за разположението на бомбоубежищата, входовете и маркирането им като такива. Може би тази информационна кампания, трябва да започне с регистъра, който прави Главната дирекция.

Важното е да кажем на хората, че в София има метро и то може да се използва като укритие за около 1 млн. души. Другото е логистична дейност, която трябва да развие държавата, с окомплектоването на легла и одеяла и места за пребиваване в метростанциите. Другото важно е електрозахранването на метрото.

Подземните гаражи също могат да бъдат пригодени за укрития. Мазетата на панелните блокове също, но това, което се вижда по блоковете, е масово трупане на боклуци и багаж.“

Източник: БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments