14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБорел призова военноморските сили на европейските страни да патрулират в Тайванския проток

Борел призова военноморските сили на европейските страни да патрулират в Тайванския проток

Ръководителят на европейската дипломатическа служба на ЕС Жозеп Борел призовава военноморските сили на страните от ЕС да патрулират в Тайванския проток в статия, публикуван днес във френското издание „Журнал дю диманш“, предаде Франс прес.

Европа трябва „да демонстрира ангажираността си с този въпрос, който ни засяга в икономически, търговски и технологичен план“, пише Борел за „Журнал дю диманш“. „По тази причина призовавам военноморските сили на европейските страни да патрулират в Тайванския проток, за да покажат привързаността на Европа към свободата на корабоплаването в тази зона, която е абсолютно ключова“, се казва в статията на високопоставения европейски представител.

„Тайван е от ключово значение за Европа“, заяви Борел във вторник, в началото на дебат в Европейския парламент, посветен на Китай.

„Става дума за най-стратегическия проток в света, особено що се отнася до търговията: трябва да присъстваме там посредством операции по свободно корабоплаване“, изтъкна Борел. „Тайван несъмнено е част от нашия стратегически периметър за гарантиране на мира и за защита на интересите ни“, каза още той.

Китай възприема Тайван като своя територия и не изключва употребата на сила, за да установи контрол върху самоуправляващия се остров, отбелязва Франс прес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments