9.2 C
София
вторник, май 17, 2022
НачалоЕвропейски хроникиБорел призова за незабавен старт на преговорите по присъединяване на Албания и...

Борел призова за незабавен старт на преговорите по присъединяване на Албания и РСМ към ЕС

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор.

Борел поиска  българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни:

„Има нужда от помирение на Западните Балкани. И имаше ясно разбиране, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания веднага, подчертавам това. Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си“.

Борел подчерта, че ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия и ще й даде повод да протяга ръце още повече:

„Със сигурност това трябва да се преодолее. Има силна воля и политическа ангажираност от страна на Съвета да оказва натиск, за да се избегне кризата, която може да се появи, ако до края на френското председателство въпросът не бъде решен. Ако това не стане, трябва да призная, че ще има сериозна криза в отношенията ни със Западните Балкани. Затова ще направим всичко възможно, ще упражняваме целия възможен натиск върху двете страни, за да постигнат споразумение“.

По-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българското вето върху Северна Македония ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституцията на Северна Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments