Борел се надява скоро Украйна да получи изтребители Ф-16

0

Добре е, че страните от Г-7 най-после взеха решение за доставка на изтребители Ф-16 на Украйна. Обучението на летците вече започна, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел. Надявам се скоро да започнат и доставките на изтребителите за Киев, добави той.

Борел съобщи, че на днешното заседание ще бъдат обсъдени предложенията за нови санкции срещу Русия заради нападението срещу Украйна. По неговите думи не само Унгария има възражения и единственият път към постигането на споразумение са разговорите.

Въпросът за санкциите засега касае повече опитите за тяхното заобикаляне. Ще обсъдим как да повишим ефекта от санкциите, защото засега те се заобикалят. Ще обсъдим също решението на Г-7 за нов вид санкции срещу Москва, поясни Борел. По неговите думи на днешното заседание ще бъде обсъдено предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев.

Борел съобщи, че външните министри от ЕС днес ще одобрят нови санкции срещу Иран заради нарушенията на човешките права. Той отбеляза, че наскоро иранските власти изпълниха за пореден път смъртни присъди срещу участници в протестите в страната.

Очакваме Китай да използва влиянието си за прекратяване на войната в Украйна. Откъсване на ЕС от Китай не е на дневен ред, нашите икономики са много свързани, но се стремим да преодолеем някои зависимости, заяви върховният представител. Засега Пекин не доставя оръжия на Москва, но ако го направи, това ще се отрази на нашите отношения, предупреди Борел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук