17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБорел се опасява, че Русия може да използва инцидента в небето над...

Борел се опасява, че Русия може да използва инцидента в небето над Кремъл за задълбочаване на войната в Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази днес опасение, че инцидентът в небето над Кремъл може да бъде използван от Москва за задълбочаване на войната в Украйна.

Проследих новините, видях кадрите, каза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на външните министри от ЕС в Брюксел. Украинският президент Володимир Зеленски ясно заяви, че Украйна няма връзка с ударите, че защитава собствената си земя, без да извършва удари по Русия. Това мога да кажа, обобщи Борел.

Призоваваме Русия да не използва твърденията за този удар като извинение за задълбочаване на войната. Тревожим се, че това може да бъде използвано като повод за допълнителна мобилизация и нови удари по Украйна. Най-доброто решение е Русия да спре нападенията и да изтегли силите си от Украйна, посочи Борел.

Той отбеляза, че досега през Черно море са били превозени почти 30 милиона тона украинско зърно. По неговите думи на днешната среща министрите от ЕС ще обсъдят какво е необходимо за следвоенното възстановяване на Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments