6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусБорислав Сарафов е предложен за втори мандат като шеф на НСлС

Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като шеф на НСлС

Настоящият директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов беше номиниран за втори мандат. Зад кандидатурата му застанаха главният прокурор Иван Гешев, чийто заместник в момента е Сарафов, и още двама членове на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.
Междувременно служебният правосъден министър призова следователите да кажат кой искат да ги ръководи през следващите 5 години.
Светлана Бошнакова и Йордан Стоев са другите съдебни кадровици, подкрепили Сарафов. Те мотивират предложението си с това, че е човек от системата, че притежава безспорни професионални и нравствени качества, има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител, което е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. Изброяват се постиженията на Националното следствие в мандата на Борислав Сарафов, който е оценен като „изключително успешен“.

Освен главния прокурор и трима членове на ПК на ВСС право на номинация има и правосъдният министър.

Крум Зарков не изключи възможността да се възползва от него, ако редовите следователи излъчат кандидат, на когото имат доверие. Зарков ги призова, като съдиите, които номинираха избраната за председател на ВКС Галина Захарова, да използват следващите две седмици и да свикат Общо събрание – за да решат искат ли предложение за директор на Националната Следствена служба.

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, решиха по-рано този месец единодушно членовете на Прокурорската колегия.

Във връзка с избора главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет, който трябва да встъпи на 3 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments