20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусБорисов при президента: Народът каза, че без ГЕРБ не може, но не...

Борисов при президента: Народът каза, че без ГЕРБ не може, но не може и само с ГЕРБ

Президентът Румен Радев заяви, че първата политическа сила носи най-голямата отговорност за съставяне на правителство, което да бъде формирано бързо и с възможно най-широка парламентарна подкрепа. Държавният глава провежда днес политически консултации с ГЕРБ-СДС от 15:00 часа, а по-късно – от 17:00 часа – и с ПП-ДБ.

Като водеща политическа формация най-голямата парламентарна група има водеща роля за решаването на неотложни задачи пред 49-ото Народно събрание като законите за Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната и най-вече приемането на бюджета, подчерта Радев:

„Какви са вашите виждания за решаването на тези задачи и за фактора време. Колко време според вас е е необходимо за водене на пълноценни преговори за съставяне на правителство и то, както са вашите амбиции, с вашите доскорошни най-отявлени антагонисти. А ако това не стане, имате ли резервен план за правителство“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че без първата политическа не може да се състави правителство. Кабинет могат да формират двете най-големи коалиции в парламента:

„За мен най-стабилното, най-силното, веднага отговарящо на абсолютно всички ваши въпроси, свързани с еврозона, Шенген, ПВУ, планове за интеграция можем да отговорим, и то в много кратки срокове. Въпросът е дали колегите ще преодолеят –  и за съжаление това, което само чуваме в момента е какво щели да кажат на една партия избирателите“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова очаква до края на следващата седмица да бъдат формирани парламентарните комисии. Според Атанасова до края на май биха могли да бъдат приети най-важните законодателни промени:

„Минималният срок, ако постигнем не само между двете коалиции сериозна договореност, но и с останалите политически партии и групи в 49-ия парламент, може да кажем, че в рамките на 2 или 3 седмици ще бъдат приоритетно разгледани при съкратени срокове възможно най-много закони“.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поискал от президента Румен Радев да даде няколко дни отсрочка, докато връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за правителство. Все още няма разбирателство с ПП-ДБ, уточни Борисов, като отказа да обсъжда други варианти, преди да стане ясно дали ще има правителство, съставено от двете най-големи коалиции:

„Не сме се разбрали за нищо. Какта те казват „степ бай степ“, стъпка по стъпка. Убеден съм, че най-доброто за България, по пътя, по който сме тръгнали, надявам се и вие да ги убеждавате, защото има и други варианти, но те са по-слаби, по-неработещи, по-кратковременни

„Не си казахме нищо различно. Обсъдихме бюджета, проблемите в него, това, че миналата година са харчили от ПВУ и сега отнякъде тези пари трябва да се върнат, заяви още Бойко Борисов“, след като приключи срещата на ГЕРБ-СДС с президента. Предизборното говорене свърши, добави лидерът на ГЕРБ.

И още: „Аз няма да съм номинацията за премиер. Бил съм три пъти, три за щастие. Най-доброто за България е коалиция между двете големи партии. Има и други варианти, но те са по-неработещи и по-слаби. Няма да има друг вариант, докато не се изчерпят всички възможности за коалиция между двете големи партии, каза Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments