Борисов: Ако сме първи, и то с много, щем не щем щем, ще изведем държавата както досега

0

С добро нас могат да ни убедят нещо, но със сила и натиск – никога. Така Бойко Борисов реагира на слух, разпространяван според него от ПП-ДБ, че ГЕРБ ще подкрепят тяхно правителство, защото щели да ги натиснат отвън. „Няма шанс да подкрепим правителство на тези, които за 2 г. сътвориха всичко това. В някаква форма на голяма, широка експертна коалиция, всички сме склонни за разговор. Но това, което причиниха на бюджета…“, разгневи се Борисов от Кюстендил, където повече от 1000 човека скандираха „Победа с ГЕРБ“.

„Като гледам как падат банките в момента… 2009 г. водех държавата в най-голямата финансова криза в света, за всички времена, и не дадох да мръднат банките у нас. Гръцката криза помните ли я? После дойде миграционната. Направих така, че миграцията да е нула. Ковид кризата – заведение по заведение, болница по болница, най-добре ние преминахме през ковид кризата. Първи затваряхме, първи пускахме. Сега не знам сами като партия може ли да се справим. Затова пускат тия слухове.. Няма да се подвеждате. След 2 април трябва на всяка цена да се направи правителство. По това ще разберем кой е държавник и кой си обича държавата“, категоричен бе той.

На предишни кампании Борисов бил уверен, защото знаел какво е оставил. „Имахме пари и подкрепа. Сега нито пари, нито подкрепа отвън. Светът се преразпредели. Ако сме първи, и то с много, щем не щем щем, ще изведем държавата както при всички случаи, за които дадох пример. Ако не е така, ще видим какви решения ще взимаме“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Като идвах насам ПП и ДБ си представяха програмата. Томислав съм го оставил дежурен да слуша с какво ще ни изненадат. Айде, 4 магистрали, 5 моста, самолети за Скопие над вас летят. Това го чухме. Питах какво говорят, за да реагираме. Той вика – ала бала. Щели да дават 50 млрд. за Севера и Юга. Дали по 50 или 50? Оставихме им милиард за „Хемус“, те го похарчиха. В едно студио на аутокю четат само те си. Те, ако дойдат пред толкова народ, ще стане да ги пита някой: „защо 2 г. управлявахме и не направихме съдебна реформа, ГЕРБ ги нямаше?“ Какво ще му отговорят? Нищо. Ала бала“, попита лидерът на ГЕРБ. Въпроси щяло да има и за производството на жито и царевица, и за скока на олиото и хляба, за инфлацията. „Те няма какво да отговорят, затова от студиото си приказват. Срещата с хората носи своя риск – всеки ще те пита каквото му е на сърцето“, добави той. „Ние сме учени да сме скромни, набожни хора с морал. Лъжата също е грях. Който лъже така безсрамно, Господ ще ги накаже. 50 милиарда“, продължи да се възмущава той.

Бившият премиер припомни, че докато България е председателствала ЕС, е получила с 2 млрд. повече и е била единствената страна, която не е била ощетена от излизането на Великобритания от съюза. На излизане обаче чул, че Словения получава още средства и се върнал – поискал 200 млн. за пътя Ботевград-Мездра-Враца-Монтана-Видин. „А днес Асен Василев обяснява как 25 млрд. евро щял да инвестира, ако е вярно това, което чух по телефона. А в изтока и запада кой ще инвестира. Тоя регион къде попада?“, попита Борисов.

Борисов прогнозира, че ако е вяра информацията, която има за състоянието на финансите на държавата, до октомври ще трябва да се тегли поне 10 млрд. дълг. Затова отново настоя МФ да даде цифрите. „Маса данъци махнахме, нарушихме приходната част на бюджета, приходите намаляха, дефицита отива на 7% и поставяме под риск всичко“, предупреди той.

Лидерът на ГЕРБ призна, че не иска да агитира предизборно. „Ако искате да се отървем от това чудо, което ни сполетя, вие и вашите семейства трябва да излезете и мощно да ги изгоним. Няма да стане едни да работим, други да седят и да ни намират кусури. Или се хващаме цялата нация и обединени работим да излезем от кризата, или каквото ни е писано“, добави той.

Обиколката на Бойко Борисов за предизборните мероприятия на ГЕРБ продължава в Кюстендил.

Водач на листата в областта е Христо Терзийски. Бившият вътрешен министър вече няколко пъти е първи за ГЕРБ в Кюстендил. Своеобразен домакин и на това мероприятие бе кмет – кюстендилският Петър Паунов.

Тук сме се събрали хора, загрижени за бъдещето както на региона, така и на цялата страна, заяви той. Според него е ключово да се сложи край на тези тежки времена. И посочи високите цени и инфлацията. „Срещу нас за първи път срещаме и хора, които живеят от омраза. Ние не сме душмани и те от нас омраза няма да получат. И това ги ядосва“ смята кметът. „Учим се от грешките си, затова ви благодарим, че отгледахте достойни български момчета и момичета, които връщайки държавата на правия път ще бъдат бъдещето на тази страна и на региона ни“, обърна се към множеството симпатизанти на ГЕРБ Паунов.

Той се обърна към хората да провеждат кампанията заредени само с позитивна енергия. „Трябва да ги победим с гласуване, спазвайки закона, а не с призиви за насилие и напрежение. Пред закона всички сме равни. Един живот се измерва по делата“, добави още той. И нарече Борисов държавник номер едно. Могат да се върнат добрите дни за всеки български гражданин, смята Паунов.

„Този доказал се изборен екип 4 поредни избора е категоричен победител в областта. Винаги сме били в топ 3 от листите на ГЕРБ за страната“, посочи Христо Терзиев. И си пожела не само ГЕРБ да е първа политическа сила в страната, а и партията в областта да е с най-високия резултат от всички листи.

Терзийски се възмути, че бившият МВР министър от „Промяната“ Бойко Рашков вместо да се бори с престъпността е уволнил много професионалисти в системата и ги е впрегнал да се занимават с политическо преследване. Дейността на ексминистъра оставила срамно петно и демотивирала специалистите, които той и ПП не успели да уволнят. Години ще са нужни да се върнем на нивото на ефективността, на която оставихме системата, смята терзийски.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук