-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусБорисов: "Балкански поток" ни пази от евентуални руски бомби

Борисов: „Балкански поток“ ни пази от евентуални руски бомби

Ако правителството реши на територията на България да дойдат сили на НАТО, ние ще го подкрепим. Ако се допусне конфликт заради никаквата ни политика в момента, ще понесем тежки загуби. Това заяви на брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията“, каза той.

„Ние трябва да сме излючително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за отношенията ни с Русия“, каза Борисов.

„Дни наред чакам външният ни министър, още не знам какво прави, не знам как се казва, да има активна дейност, а тя дори не отива на съвети, а праща заместник. България ще е застрашена при евентуален конфликт“, заяви Борисов.

 

Гледам сутрин блоковете по телевизията и стигнах до извода, че трябва да разкажа на вас, за да го чуят и другите. Тук на тази карта се виждат газовите тръби, посочи Борисов.

Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. м газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през Гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит.

 

Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България, отсече експремиерът Бойко Борисов.

Освен за България, транспортираме газ и за Гърция, Австрия, Унгария, Босна и т.н. Кранчетата са в България и тръбата е пълна цялата и транзитира. Когато говорим за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток. Те пазят и са национална сигурност тези потоци. Освен това ние ремонтирахме и старите тръби и когато трябва да пратим и за Румъния, транзитираме през тях. Ние имаме една отлична газопреносна мрежа с американско оборудване, отсече Борисов.

Потърсете подкрепа храмовете – манастирите и църквите, да минат на ток, който не е промишлен, препоръча още той.

Томислав Дончев заяви, че иска да покаже ясната позиция на ГЕРБ като опозиция. Когато се заговори за Балкански поток, една голяма част на публичния наратив, политици го охулват. Но този проект ще гарантира националната сигурност. Укорът е, че сме подарили една тръба на Путин. Нищо не сме подарили – тръбата е изцяло българска собственост. 2,7 млрд. е инвестицията в тази тръба. Имаме договори за пренос на газ за 9п милиарда, като чистият приход за България е 6 милиара. Това ли е губещ проект?! И други търговци и доставчици могат да транспортират газ през тази тръба, което означава не 6, а 7 или 8 милиарда. Това ли е губещ проект, попита реторично Дончев.

Ние не сме се провалили. Може би сме се провалили в това да обясним публично успехите. Заради тази инвестиция България няма проблем с доставките на газ в момента, а даваме и на много други страни. Какъв по-силен аргумент, че оставаме играч на газовата карта, допълни Дончев.

Да допълня към схемата – всичко това има газова връзка с Гърция, интерконектор, която ние, след проведени процедури спечелихме и на 31 декември трябваше да върви газ. Тя ще тръгне и добавете 3 или 5 милиарда и трябва да говорим с гърците да си сложат компресори, за да се вдигне капацитетът. Ако управляващите иска подкрепа по важните и атлантически теми…да, аз бях против военната армада в Черно море, и сега съм против да има такива без компенсация за нас, за нашия туризъм, за транспорт на метали и пр., каза Борисов.

Ако не искат, тяхна си работа. Нас никога никой не ни е подкрепял, те винаги бяха на чорчик, наопаки, на инат, въпреки интересите на България. Това е нашето мнение. А сега има лични мнения – премиерът има лично мнение, военният министър има лично мнение, всеки от тях има лично мнение.

Ние сме твърди, а те, ако искат да напуснат НАТО и ЕС, посочи Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ повика днес депутатите си в партийната централата преди извънредното заседание на Народното събрание за НАТО и Русия.

Народните представители на ГЕРБ напуснаха пленарната зала и се явиха при Борисов, а скоро след това самото парламентарно заседание бе прекратено, за да може енергийната комисия да заседава преди извънредното.

 

Повиках Ви да знаете какво е решила Изпълнителната комисия и всеки от Вас да го подкрепи, обърна се Борисов към народните представители.

„Ние подкрепяме всички планове на НАТО за България. Това е отбранителен план, не наша агресия, той е, за са се обуздае евентуална агресия“, заяви председателят на ГЕРБ.

 

По думите му „трябва да сме изключително решителни и да подкрепим всяко едно решение, което гарантира нашата отбранителна сигурност“и „да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае“.

 

Борисов разкритикува отново правителството, че не е достатъчно активно при вземане на решенията в НАТО и не отстоява българските интереси и за пореден ден обвини външния министър, чието име заяви, че не знае, че не присъства на заседанията на колегите си в ЕС, а изпраща заместник.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments