7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоИЗБОРИБорисов: Вече не е нужно да е стабилно правителство, поне да е...

Борисов: Вече не е нужно да е стабилно правителство, поне да е редовно

„2009 г., като дойдохме на власт, имаше дупка от милиард. За няколко месеца я поправихме. След КТБ бе 6,7 млрд. За една година я покрихме, не я усетихте, разплатихме на всички. Сега дупката отива на 15 млрд. И има разединен народ, най-лошото“. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа ситуацията в страната и посочи основния проблем на бъдещето управление.

2 пъти вадихме държавата, ама тогава така ги побеждавахме, че поне 2 г. мълчат, добави още бившият премиер.

Предизборната обиколка на Бойко Борисов продължава и в Пазарджик, където лидерът на ГЕРБ отиде, за да подкрепи листата, предвождана от Екатерина Захариева. Бившата външна министърка отново ще води листата в родния си град и областта.

„Винаги сме идвали и сме казвали: айде, гласувайте, моля ви се. Сега вие трябва да ни изкарате, за да поемем ангажимент. Повярвайте ми, никой не знае като мен точно как функционира държавата. Всички колелца са или клеясали, или спрели, или уплашени. И всеки чиновник чака да види какво ще стане“, предупреди Борисов.

Борисов се ядоса на политическите си опоненти, че искат да ги подкрепи да управляват пак.

„Не идат да кажат дай да направим правителство, дайте си експертите да видим кой става, да сглобим нещо. Вече не е нужно да е стабилно правителство, поне да е редовно. Защото в чужбина вече двама отиват и се представят служебни министри. Те не са избирани, какво самочувствие да имат? Ама карат доста дълго време като министри“, добави той.

Борисов предупреди – ако ГЕРБ няма голяма разлика в своя полза след изборите, нищо добро не ни чака.

„За Родопите трябва да има целево по половин милиард всяка година. Трябва да ги държим като зеницата в окото си и другото – в Северозапада. Поне 10 г. да изравним Юга и Севера, но такъв разговор няма. За това не се говори“, смята Бойко Борисов.

„3 пъти съм бил премиер, стига ми. А другите, каква отговорност поемат?“, попита той.

„България бе на регионите, силни градове, децентрализация, да си останат хората, да не обезлюдяват населените места… Миналата седмица бях във Враца, Монтана, Плевен, навсякъде свалят броя на депутатите, защото се обезлюдиха. Няма пътища, инвестиции, нищо. Няма държавна политика. По половин милиард харчех в Родопите. Които са пътували знаят. Щеше да е готов и покрай Кормисош пътя. От тогава нищо, нула. Защо?“, гневен е бившият премиер.

„Това, което направихме за селата – имахте рядък шанс. 100 г. преди това не бе правено нищо и никога повече няма да се направи, ако не се върнем“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Април да има правителство. Докато приеме бюджета, докато общините направят своите бюджети, какво капитално строителство ще има тая година? Кога ще възложите обществени поръчки, кога ще ги обжалват, кога ще построите нещо“, попита той, обръщайки се към кметовете от района.

Според него Кирил Петков и Асен Василев имат вина и затова, че „веригите ви грабят всеки ден от всяка стока“ – „защото пуснаха инфлацията да отиде в небето“. Той отново настоя, че държавата в момента печели от войната и не тя е виновна за инфлацията. България е станала разграден двор и всеки ден се ловят мигранти по пътищата, затова трудно ще видим Шенген.

„Войната помага страшно много на България, колкото и цинично да изглежда това. Защото изнасяме ток, бълвахме за Европа, взимахме пари, компенсирахме бизнеса. Но и това бе грешно – компенсирахме всички – и богати, и бедни“, смята той. Според него и компенсациите за горивата не са били разпределени правилно, не са отишли при нуждаещия се човек.

Той завърши изказването си виц. Попитали радио „Ереван“ кога България ще бъде по-добре. От там се замислили и казали – те вече са били.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments