13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоИЗБОРИБорисов година след незаконния арест: Простил съм на враговете, но няма да...

Борисов година след незаконния арест: Простил съм на враговете, но няма да забравя!

Бойко Борисов събира над 4000 симпатизанти в пловдивската зала СИЛА в най-мащабното събитие от предизборната кампания.

Лидерът на ГЕРБ е водач на листата на ГЕРБ/СДС в града под тепетата.

А днешната дата не е избрана случайно – на 17 март се навършва една година от незаконния му арест. Преди събранието да започне, бяха публикувани кадри от репортажите от ареста на Борисов и реакцията на ЕНП. Множеството ги посрещна с възгласи „Победа!“

„Надявам се ПП вече са ви чули и да са разбрали, че са загубили“, започна митинга на ГЕРБ Тома Биков.

Той подчерта, че след 1990 г. в България има два консенсуса, първият – против политическото насилие. И той е бил нарушен от ПП и Бойко Рашков.

Вторият консенсус бе създаден през 1997 г. след фалита на държавата. Тогава целият политически елит реши, че трябва да се спазва бюджетна дисциплина. Този консенсус бе нарушен от Асен Василев, изтъкна той.

Нашата задача е да възстановим тези два консенсуса, каза Тома Биков.

След това на сцената се качи Вежди Рашидов. Бившият председател на НС Вежди Рашидов се обърна към множеството с думите: „На този ден аз стоях пред едно следствие и мръзнах, защото си обичам партията и лидера. Винаги съм се питал кои имат тази страст да унижава хората – страх. Лидерът ни е страховит за опонентите си, страховит с това, че го обичат хората и той ги обича, страховит е, че когато се обърне – има какво да покаже“.

„Подкрепям си партията, не искам да ви говоря като на ученици, все едно, че произнасям стихотворение. Винаги съм се питал кои имат тая страст да унежават хората – слабите. Кое кара хората да бъдат агресивни – страхът“, каза Рашидов и добави:

„Страхът е особено нещо и това, което го съпровожда е, простотията и безсилието. Едно хора дойдоха с омраза, едни хора, които днес не може да ми покажете, едно дръвче, което са засадили. Хвърляха яйца по паметници на културата, че Иван Градуса взе да се чуди откъде са взели толкова много яйца. Какво получихме за две години? Скъп ток, ами храна няма, онова, което с 50 лв. купуваше един човек, сего го купува със 100 лв. Г-н Борисов, не ги плашете много, защото онова, което те направиха, беше да ви унижат и смачкат. Докато вие сте начело на ГЕРБ и ние сме до вас, вие създадохте ГЕРБ“, продължи Рашидов.

„Тези хора направиха едно много срамно нещо. Подложиха ви на изпитание да сте още по-силен. Управлявате една партия, която не се нарои, имате едни красиви и образовани млади хора, всичките с професии. В политиката няма и стари, има умни и можещи“, завърши емоционалната си реч Вежди Рашидов.

На сцената се качи евродепутатът Андрей Новаков. „Видях къде е скрита нашата сила. Има нещо, което ни събира – единственото място, където можем да работим, е ГЕРБ. Въпросът с кадрите е основен. Колко пъти през последните две години се събудихте с усещането, че нещо добро е на път за стане, нещо положително се е съградило? Нито веднъж, нали? Не чувстваш нищо хубаво, това беше усещане и приличаше като на гражданска война“, заяви Новаков.

Делян Добрев онагледи тежката ситуация, в която се намира България след злополучното управление на Кирил Петков и Асен Василев и особено високата инфлация, която остана след тях.

„Държавата лети към пропастта с бясна скорост. Виновникът за това е Промяната, посочи Делян Добрев и показа разчети. Три пъти, когато Асен Василев и „Промяната“ са се докосвали до бюджета, инфлацията е скачала. Имаме ясно доказателство, че тази инфлация, е чисто българска направия. Обедняваме! Три пъти, когато те правиха бюджет, нещата ставаха по-лоши и по-лоши“, заяви Добрев, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

По време на митинга беше излъчено и поздравление от Манфред Вебер, записано специално за случая. Вебер пожела на ГЕРБ победа на изборите на 2 април.

„Винаги сме говорили с вас за бъдещето, днес ще направим изключение и ще поговорим за миналото и скорошната политическа история на България през последните две години“, каза след като излезе на сцената Томислав Дончев.

„Няма да говоря за тези, които замеряха държавните институции с риба, кюфтета и яйца, за тези, които носиха ковчези, няма да говоря и за незаконния арест отпреди година. Най-грозното, което се случи, са систематичните усилия да бъде заличена една паритя, което не се е случвало никога в демократичната история на България. Чували сте за изчегъртването. Нека го преведа – всеки един от вас няма право да иска това, което иска, няма право да говори това, което иска, няма право да мечтае и преследва мечтите си. Това европейско ли е, харвардско ли е? Това е урок за всеки на който може да хрумне подобно нещо. В политиката няма вакуум, няма празно пространство“, каза още Дончев.

Дончев покани на сцената Бойко Борисов. Той се обърна към него с думите „водачът на водачите“. Борисов беше бурно аплодиран от 4000 души.

„Това са знаещите е можещите. ГЕРБ възпита и една нова и млада гвардия. Те са по-млади и по-красиви от „Промяната“. На днешния ден ние му отдадохме прекалено голяма значимост, аз съм простил на враговете. Няма да забравя за тези младежи, които ги плашеха с 5 години затвор, те не се уплашиха, те се сплотиха, нароиха и станаха стотици“, започна Борисов, като покани младежите на ГЕРБ от Пловдив и областта с думите „Елате лъвове и лъвици!“.

„Тоя лош сън рано или късно ще свърши, но това, което има да теглим като държава и народ, тепърва предстои. Успяха да успят две години българите. Сутринта по телевизиите наглеят, излизат техни представители и наглеят. Кое наложи да се вдигне инфлацията? Преди войната се вдигна. Да ви кажа ли? Това, че се договориха да вдигнат горивата. Всеки транспортен разход, всичко прогресивно се увеличи. Кой го допусна това? Тези хора! С много мощна медийна подкрепа това се замита, за да останат хората объркани. Българинът най-мрази да му бъркаш в джоба“, продължи Борисов.

„Второ – България в момента продължава да е най-големият нетен износител на ток в ЕС, на горива в ЕС, на оръжие в ЕС. ДДС-то се връща на фирмите, това е нашата икономика, определена като успешна, определена от „Промяната“. Ами утре, дай Боже, като спре войната, с какво ще се пълни хазната? Да, наричах го мазнинка, като добър стопанин знаех, че какво изкараме, да го сложим в резерв, народът да си има“, каза Борисов.

„Ние първи трябва да подадем ръка на всички. Виждам моите хора как говорят за провалите им. Това е провал за България! Ние станахме за смях на Балканите, станахме за смях по Европа! Пет пъти правим избори, не могат да се разберат двама, трима, четирима. Това е резил!“

„Дори патрона на България Иван Костов казал, че гласува за последен път, той знае какво ще доведат тези. Ние още помним как Христо Иванов на председателски съвет помоли да блокираме този пагубен бюджет. И го направихме… Сега ми е интересно как ще работят тези седем партии. Само за две години партията на „Промяната“ не може сама да се пребори с ГЕРБ, дебе не може да се пребори с ГЕРБ“, заяви още той.

Петя Ставрева я гледам на плакатите, беше евродепутат от ГЕРБ с Андрей, взимаше пет години евра, тогава бяхме готини. Сега е различно… Пожелаваме им успех! 20 години работа с Америка, Америка е велика страна! Бил съм и при Обама на камината, и при Тръмп на камината. И сега Асен Василев си позволява за говори пред публика, че или ще ги подкрепим, или ще ми сложат американците „Магнитски“. Никога, заклевам се, такъв разговор не е имало! Ние сме били дисциплинирана евроатлантическа партия. Винаги“, обясни Борисов.

„Нищо добро не очаква народът, ако продължим с тази омраза и след 2 април“, отчете Борисов и допълни, че трябва да се преглътне партийното его, за да се сформира редовно правителство. Такова правителство обаче, предупреди Борисов, няма да е стабилно, но е наложително да го има, за да може да се приемат редица важни закони.

„Те лъжат безобразно с този фискален резерв. Той си пуска в Инстаграм 16 млрд., оставих им 30 млрд. фискален резерв. Не виждам защо така лъжат, то ще блесне сега, като внесат бюджета. БНБ им е дала прогноза под 1% БВП. Как ще го направят сами? С правителство на малцинство и нашите депутати ще подкрепят подобна глупост? Е, то е видно, че няма стане! В нашата програма данъците не се пипат. 10% плосък данък. Точка! Как ще допусна аз да се вдигнат данъците? Кой ще плаща данъците, ще минат в сивия сектор. Ние трябва да платим целия бизнес вересиите на Василев. Няма да подкрепим това нещо“, изтъкна Борисов.

„Всеки понеделник почнаха със заеми. Януари са ви задължили още 3 млрд., никъде го няма по телевизиите. Ама нали друг ще го плаща? Ние ще го плащаме! Не е новина да изтеглиш 3 млрд, това е положението. Биха скрили и веригите, но няма как да го скриеш“, посочи лидерът на ГЕРБ и сравни Асен Василев с Кашпировски заради изказването му в едно предаване, че сега българинът живее по-добре. „Желая и на стари, и на млади, на знаещи и можещи да сте живи и здрави, да обяснавате на всички хора какво трябва да се направи. Управление без участието на ГЕРБ не може да има. Празен чек няма да подпишем, това искам да казвате на всички“, обърна се Борисов към актива на ГЕРБ.

„Управление без участието на ГЕРБ не може да има. И който и какъвто натиск да упражнява над нас, празен чек няма да подпишем!“, категоричен бе Борисов и завърши:

„Надявам се и стадионите да станат готови, на Пловдив съм обещал финал за Суперкупата на Европа и ще я имат!“

В залата бяха всички водачи на листи и евродепутатите Александър Йорданов, Емил Радев и Андрей Новаков. На събитието са хора от цялата страна. Сред присъстващите са и някогашната дългогодишна шефка на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и бившата депутатка Дани Каназирева, които сега не са сред кандидат-депутатите.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments