13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусБорисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет,...

Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок

Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок. Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцели, добавя той. „Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери. Едновременно с това обаче с болка свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!“, завършва публикацията на Борисов.

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес – 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments