14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусБорисов за Трети март: Да чуем историците, ако трябва и допитване до...

Борисов за Трети март: Да чуем историците, ако трябва и допитване до народа да направим

Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна.

 

Това заяви изненадващо пред Епицентър. бг лидерът на ГЕРб Бойко Борисов

 

Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник, така отговори Борисов на въпрос на Епицентър. бг дали има промяна в позицията на партията му по отношение на Трети март.

Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.

Дори, ако трябва да направим допитване до народа“, изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години.Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон“,уточни Борисов.

По време на посещението си в Бургас в събота Борисов сподели, че в партията му отдавна мислят по този въпрос и той дори е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, настоявайки темата за националния празник да мине на заден план.

Борисов подчерта категорично, че това, което днес заявява пред Епицентър. бг,че бъде защитено от депутатите на ГЕРБ по време на дебатите в зала.

 

Изявлението на Борисов днес означава, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.

А това решава и драмата, която разтърси нацията – Трети март остава национален празник.

Така се слага точка на поредната тежка конфронтация в обществото.

 

Припомняме, че днес политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго.
Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.

Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments