Борисов: Има поне 2 варианта за кабинет, ако не можем – да вземем служебния

0

Поне два варианта за съставяне на правителство вижда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След неуспешния избор на председател и видимото несъгласие между партиите в НС обаче той даде и друга опция – служебният кабинет да остане като редовен, докато бъде приет държавния бюджет.

Той не вижда ситуацията с неизбран председател като патова ситуацията. „Създават я тези, които не спазват парламентарните традиции. Първата партия получава председателя на парламента. Кой да се срамува, че е победил“, попита Борисов след като само ГЕРБ и ИТН подкрепиха Росен Желязков за шеф на парламента.

„Трябва да се обсъдят други варианти, ако някой предлага нещо друго. Може и с варианта Вежди Рашидов, но той пак ще е от първата политическа сила“, коментира той възможността почетният председател да остане постоянен. И уточни, че днес ще се обсъждат различните варианти.

Борисов не одобрява и опцията за ротация на шефа на НС. „Да се редуваме има смисъл, когато както е в ЕП – ЕНП и социалистите се редуват на 2,5 години, по половин мандат. По същия начин се редуват и в много комисии“, обясни лидерът на ГЕРБ. И припомни друг европейски принцип „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук