22.6 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусБорисов: Кирил Петков е страхливец по темата за Северна Македония

Борисов: Кирил Петков е страхливец по темата за Северна Македония

Ако имаме премиер, той трябва незабавно да свика заседание на Министерския съвет по темата за Северна Македония и да внесе френското предложение в парламента, заяви в изявление за медиите в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той обеща подкрепата на всички 59 депутати на ГЕРБ-СДС , ако бъде свикано днес извънредно заседание на Народното събрание по казуса, . Ако не го направи, председателят на парламентарната ни група отива, разговаря с евроатлантическите партии в НС и днес на външна комисия тези партии, ако се съгласят, заедно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера, „който се крие“ и чака да отиде да каже в Брюксел, че Бойко иска да го свали, посочи председателят на ГЕРБ. И добави – ние искаме да му свършим работата, Брюксел, Вашингтон, НАТО, Балканите да разберат, че никога не сме ги лъгали. Разчитам на вас, този, който ми вярва, да тръгне зад мен, и ще обясним на хората, които стоят зад нас , че това е правилното решение, обърна се към съпартийците си Борисов.

Той уточни, че иска въпросът за Северна Македония да бъде решен преди гласуването довечера на вота на недоверие към правителството, за да няма после оправдания Кирил Петков. Да не ни сочат като тъмен субект, а като евроатлантическа държава, това е правилното, подчерта бившият премиер. Така хулиха Желю Желев, когато призна Македония, после всички казаха, че е мъдро решение – един ден ще кажат същото и за вас, това ви го обещавам, каза Борисов на колегите си.

Според него френското предложение е най-правилното решение за бъдещето на България, Балканите, на ЕС и ГЕРБ няма да допусне путинизация на страната ни.

След като в партията са се запознали с текстовете на проекта на решение на Съвета на ЕС и временната рамка за РСМ и Албания, смятат, че са отчетени всички опасения, страхове и това, което засяга България. Вярвам на президента Макрон и на ЕК, до този момент всичко добро, което е станало в България, е благодарение на ЕС, посочи Борисов.

Аз се наслушах вчера на смелчаци, как не ги е страх – от какво, риторично попита бившият премиер и подчерта, че премиерът и управляващите взимат и тежки, и непопулярни решения, когато се „отстоява принципът, че в момента Западът, НАТО, Европа, искат разширяването на Балканите“. ГЕРБ започна разширяването на Балканите, ние направихме договора за добросъседство, който беше приветстван и от президента Радев на КСНС, припомни лидерът на партията. Към този момент не мога да си представя как премиер, най-важната тема за Европа, за нас, за САЩ  казва, че не я е чел, коментира Борисов. А вчера, по думите му, отново е излъгал, че ще отиде на Съвет и ще вини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерския съвет в парламента. Защо е този страх, от кого се страхува, попита Борисов. Той забравя, че ние имаме приятели на Запад и там ни казват, че той ще се крие, ще се страхува, докато ние не свършим тази работа,допълни той.

Съгласен съм президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка, по-добра не може да се направи, и е поело пълния контрол в лицето на ЕК за изпълнението на всички точки по всяка една тема, отбеляза още лидерът на ГЕРБ. Ясно е казано, че всички теми са записани в протокола, добави той. Борисов упрекна управляващите в момента, че за шест месеца в работата на българското и македонското правителство не е свършено нищо, над договора за добросъседство не е надградено нищо. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов  министърката му пречи, че ГЕРБ му пречи и който не е с него е мафия, продължи с изявлението си Борисов. Всяко едно правителство е взимало тежки решения, какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност, за какви Балкани, Европа говорим ние, попита той.

Затова водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят предложението на френското председателство, да дадем зелена светлина на Северна Македония и Албания, обяви лидерът на партията. Докладчик по темата за Северна Македония е Илхан Кючюк (ДПС), имаме огромно мнозинство заедно с „Да, България“ и ще подкрепим предложението, ако влезе в НС, обеща лидерът на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments