22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусБорисов към ПП-ДБ: Кажете с кого искате да управлявате

Борисов към ПП-ДБ: Кажете с кого искате да управлявате

„Партията на Промяната и „Да България“ казват, че искат да направят правителство на втория мандат. Молбата ми е вие да ги попитате да назоват поименно с кого. С всички означава с никой.“

Това заяви Бойко Борисов на първото заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ след като вчера президентът Румен Радев проведе консултации с най-голямата парламентарна група. Бившият премиер вече обяви, че са помолили държавния глава за известна отсрочка за връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но не уточни колко точно.

Шефката на ПГ Десислава Атанасова пък каза, че за изпълнение на законодателните им намерения може да се говори чак през май.

„Изслушахме какво казва ПП, разбираме категоричността им, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Обратното броене започна, а дните са малко, чрез вас искам да уточним един въпрос. Ние ще дадем отговор, но е важно да знаем какво ще отговорят ПП-ДБ“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От срещите с лидерите, чутите декларации и климата в НС – обиди и подмятания, Борисов не е получил отговор с кого ПП – ДБ искат с втория мандат да направят правителство, с подкрепата на кого.

И попита очакват или не подкрепа на ГЕРБ. „Очакваме да ни подкрепи ИТН, ДПС, Възраждане, БСП? Под всички кого разбират? Ако няма задкулисие, отговорът би бил много интересен“, заяви Борисов. Това щяло да каже кой ще прави кворум, ще защитава министри и др.

Вариант А е подкрепа от ГЕРБ. Ако очакват такава, Борисов предложи лидерски среща.“ Ако е в еднократно натискане на копче добре, а след това?“, попита той. И прогнозира арест на Слави Трифонов, правейки паралел със собствения си. „С какъв механизъм ще спрем това? Какъв ще е механизмът за контрол“ , попита той.

И се закани в първия мандат ГЕРБ да предложат същото, което предлагат вторите. „Рискът е то да мине. Ако не посочат и този въпрос остане да виси, не бих продължил интервю с такива хора, ако съм водещ. След като чуем отговор, ще ви кажем какво правим. Ако търсят подкрепа само от нас – един разговор, ако е с всички, значи задкулисието работи“, заяви Борисов.

В работните групи се работело добре, но нямало отговор на въпроса му. А действията на ГЕРБ ще са различни според отговора. „Кого искат за партньори, да ги посочат, иначе ще излезе, че са празни приказки, опити да се имитира дейност и да се отиде на избори юли-август“, настоя лидерът на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments