20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоНа фокусБорисов показа как да паднат цените на горивата

Борисов показа как да паднат цените на горивата

ГЕРБ излизат с два варианта, които според тях ще нормализират цените на горивата. Първият е с намеса на БЕХ, а вторият – с акциз. Бившият енергиен министър Делян Добрев посочи схемата, която ощетява българите и изкривява конкурентността на пазара у нас.

„ЛИТАСКО купува руските барели и ги дава за преработка в Нефтохим Бургас. Това е „Лукойл“. След това „Лукойл“ пак ги връща на ЛИТАСКО и ЛИТАСКО продава на бензиностанциите по 3,50 лв. „Лукойл – Нефотхим“ взима 10-15 ст. за да преработи тези горива“, обрисува той схемата.

„Ние предлагаме БЕХ да конкурира ЛИТАСКО – държавата да купува от руските барели, ще си плаща тия 10-20 ст. на „Нефтохим“, а БЕХ ще получи горивата. Така стойността на тези горива ще бъде 2,50″, е първият вариант, предложен от ГЕРБ.

Добрев посочи, че вторият вариант схемата на ЛИТАСКО да остане, но държавата може да се намеси още при вноса на горивото. „Да сложи акциз, който да е лев на литър.  Държавата прибира този акциз с държавния бюджет и от него компенсираме 1 лв. на литър за всеки – служебна кола, транспортна фирма, превозвачи, тирове, всички да получават лев на литър“, настоя ексминистърът. Според него това ще нормализира цените.

3,5 мрд. ще останат в хората и бизнеса в България при първия вариант, при втория българите ще ги платят, но те ще им бъдат върнати, пресметна Добрев. Той посочи, че държавата има „златна акция“ в „Лукойл“ и мнението й би трябвало да бъде отчетено.

„Въведохме мерки и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тези мерки бяха отменени от правителството „Орешарски“. Пак правителството на Бойко Борисов, второто, бе това, което въведе измервателни уреди с цел затягане на контрола. В тази връзка „Лукойл“ е била подложена в годините на системен контрол, както от страна на НАП, така и от „Агенция Митници“, а и от други органи като КЗК. Това е и причината цената на горивата, при по-висока цена на петрола на световните пазари, тя да се задържи на ниски нива в България“. това обясни в началото Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Бойко Борисов отново настоя за диверсификация на сектора и се възмути от посредниците. „Нека нашата рафинерия да работи, нека работят фирмите. Имаме дерогация. Защо България не се възползва от това, а само частниците се възползват. Вече трети ден ги питам чрез вас къде да отидем да подпишем проектозакона за 100% диверсификация от „Газпром“. Да подпишем същото и за „Лукойл“, настоя бившият премиер.

Той призова правителството да намери добри адвокати за арбитража с „Газпром“. „Да не стане да платим два пъти. За дългосрочен договор не може да се говори. Рискът да се приемат тези преговори като възможност да влязат в арбитража и да ни осъдят, е голям. Внимавайте“, предупреди бившият премиер. И ги посъветва да поканят хора от Европейския съвет за преговорите. И това като счупят, не знам как следващ правителство ще се оправи с толкова щети, бели и хаос, настоя Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments