22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусБорисов предупреди: Само лихвите по дълга на година ще бъдат над 1...

Борисов предупреди: Само лихвите по дълга на година ще бъдат над 1 милиард 

Това е първото правителство без приета управленска програма и стратегически цели. Промяна има и по отношение на бюджетното планиране, заяви на пресконференция бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев. Той отбеляза, че за 30-годишният му стаж в Министерство на финансите не е виждал такива технологии на правене на бюджет и че не е разумно бюджетът да бъде месец за месец. От ГЕРБ са притеснени, че дългът, който ще се тегли само през 2022 година е над 7 млрд. лева с тенденция всяка година да се тегли дълг близък до 9 млрд. лева. Ще влезем в дългова спирала или ще се вдигнат данъците, предупреди финансистът. Не се знае какъв допълнителен дефицит ще се натрупа след актуализацията на бюджета през юни месец, допълни още Кирил Ананиев. Харчат се много повече пари, отколкото държавата събира и то в период на огромна инфлация, заяви още Делян Добрев. В следствие на това ще се отдалечим от еврозоната. Безразборното харечене налива масло в нивото на инфлацията.

След една година пълен застой в строителството на „Хемус“ е настъпило оживление в участъка на Боаза. Защо магистралата се строи по старите договори и защо беше нужно за една година да се спре работата по обекта, попита Томислав Дончев. Политическата на правителство е да замества финансирането на ЕС с дългово финансиране. Има опасност да имаме трета нулева година, свързана с новите европейски програми, които започнаха през 2021 година. До момента България не е получила един цент по новите европейски фондове, тенденцията е 2022 година също да е нулева, предупреди Дончев.
Длъжен съм да предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме, включи се и лидерът на ГЕРБ в брифинга. Бойко Борисов отбеляза, че тихомълком всяка седмица се взимат нови дългове. Дават се пари на калпак без никаква политика. Бнб ни удари шамар като отбеляза спада на чуждестранните инвестиции. Дълговете ще станат толкова големи, че няма да може да покрием критериите за еврозоната, а само лихвите по заемите, които теглим ще бъдат над 1 млрд, подчерта Борисов. Гладът е по-силен от ковида, няма никакви компенсации, общините запознаха да спират уличното осветление. Дългове, раздаване на калпак и докато издържат, после да се оправят следващите, това следва според лидера на ГЕРБ.
Чух, че завиждаме на успехите на Кирил Петков, напротив радваме се. Казват, че от 1 април детските градини ще са безплатни, но кметовете казват, че не издържат на високите сметки. Татко ще ми купи колело, ама друг път. Искаме да подкрепим правителството, но не подкрепяме, че сме фашисти и не сме спасили българските евреи. Вярвам в българския народ и споделям страданията му наравно с него, завърши Бойко Борисов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments