13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусБорисов: Радев трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство

Борисов: Радев трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство

„Винаги съм си представял ролята на президента като институция е като обединяваща. Радев вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. Някак си му хареса две години и половина еднолично да управлява. Ние знаем, правителството не е идеално, ние знаем какви щети нанася това управление на всяка една от партиите, затова дори механизъм или коалиционно споразумение не можем да подпишем, но е безспорен факт, че обществото се успокоява, безспорен факт е, че особено във външнополитически план работим много добре, безспорно е, че с приемането на бюджета и корекциите, които направихме за отбраната, МВР, съдебната отбрана и НОИ, вероизповеданията, вече ще имаме редовен бюджет, приходните агенции да заработят по-добре с МВР в комплект“.

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод поредните критики на президента срещу съуправляващите формации.

„Знаем колко е трудно – диаметрално противоположни партии. Но в същото време подготвяме конституционната реформа, която възнамеряваме до Нова година да е факт. Възнамеряваме дотогава да са избрани висшите съдебни съвети в различните колегии, да има избран нов главен прокурор. Неща, които от 20 години хората чакат. Така че ще си понесем щетите“, увери Борисов.

От изследванията обаче виждаме, че хората са търпеливи – по-добро от това не може да се сътвори, допълни той, визирайки последните социологически данни на агенция „Тренд“. Много партии говорят, но си представяме обратния вариант – „Възраждане“ първа политически сила, с кои ще работят? Веднага ще изпадне в изолация, посочи той пред журналисти в кулоарите на парламента тази сутрин.

„Така че да, трудно е на всеки от лидерите му е проблем да удържа буквално партиите си, а и предстоящите местни избори създават допълнително напрежение“, коментира още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обаче не е доволен от новия зам.-министър на икономиката Ивайло Шотев, който подаде оставка като депутат, за да влезе в министерството. Определи назначението му като „реставрация на децата на бившата Държавна сигурност“.

„Баща му ми е приятел, но беше шеф, когато аз работех в пожарната, на ДКМС на МВР. Говорим за деца. Да, някой ще каже „Да, ама те не носят вината на родителите си“. Но прави впечатление“, каза Борисов. Той разбрал за назначението от медиите, но обясни, че не се „бъркал в назначенията“.

Вчера се зароди напрежение между партньорите в управлението, след като съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков обяви, че ПП-ДБ внася проекта за прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“. По-късно обаче Борисов разказа, че идеята е била на ГЕРБ, ДПС и ДБ.

„Ние с грешките се учим всички, говоря в множествено число. Проектът за конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, заедно трябва да излезе и да го представи пред обществото, тогава има шанс. Аз знам, че съм приел времевата рамка до края на годината това да е факт“, обясни Борисов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments