19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусБорисов: Стабилното управление е по-важно от нашето его

Борисов: Стабилното управление е по-важно от нашето его

Единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ, заяви на среща с депутатите от парламентарната си група, излъчвана във фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нека да си мислят, че сме били слаби, че не умея да преговарям, знам че дългосрочно това е най-доброто за България, коментира той във връзка с днешното съвместно изявление на Мария Габриел, която беше кандидат на ГЕРБ-СДС за премиер и номинирания за министър-председател от „Продължаваме промяната (ПП) – Демократична България (ДБ)“ Николай Денков, в което те обявиха, че вторият мандат ще бъде национален, с ротационен премиер на девет месеца – Николай Денков, а след това – Мария Габриел.

Егото на Мария Габриел, нашето, по-важно ли е от стабилно управление поне в следващите 18 месеца, за да се направят двата бюджета, да се стартира планът за възстановяване и да се отива напред, попита Борисов. Има време кога да се скараме, добави той. Много трудно решение за тях, много трудно за нас, изтъкна председателят на ГЕРБ. Щети ще понесат и двете политически сили. Но добави, и пет процента да стане ГЕРБ, ще сме истинска европейска партия, която прави правилните неща, като борба с корупцията, икономически растеж, повишаване на доходите, благосъстояние на хората. Две години хаос и разруха са видни, ако аз и Кирил загубим, не е фатално, но това е шансът ни като държава – да се контролираме взаимно.

За нас в момента има огромна подкрепа след днешното решение, увери той активистите на ГЕРБ.

Борисов обясни, че по време на интензивните разговори през последните дни с лидерите на ПП и ДБ са започнали отзад напред. Те са 64 депутати – не могат да направят правителство, ние със 116 гласа подкрепа за Мария Габриел не можем да направим правителство, следват избори, посочи лидерът на ГЕРБ. По думите му не може бюджетът, финансовата стабилност да бъдат оставени така лесно на поредно служебно правителство. Решихме да чуем какво казват ПП и ДБ, разбрахме, че в първия мандат не могат да направят нищо с нас, защото са поели ангажимент пред избирателите си, не, че ние не сме, но целта е България и нейната геополитическа ориентация, разясни председателят на първата политическа сила.

Той отново осъди вчерашния акт срещу сградата на представителството на ЕК в София и попита дали някой си дава сметка как ще балансираме финансите на държавата без парите от ЕК, още повече, че заради войната в Украйна има отлив на инвеститори.

Борисов обърна внимание, че в парламента миналата седмица са приети законите за контрола на главния прокурор, предложени от служебния министър Крум Зарков

Продължихме разговорите с ПП-ДБ, направихме голяма крачка назад, отстъпихме, не се заинатихме, разбрахме ги, Мария отиде и върна мандата и направихме това, което аз предлагах преди да се раздадат мандатите, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов отбеляза, че от ПП-ДБ са поставили въпрос и за машинното гласуване. Разбрали сме се, нека да са машини, но да помислим как да направим изборния процес чист – дали със сканиращи устройства, но да няма зачерквани протоколи, посочи той. По тази тема също предстоят разговори, както и за три процента бюджетен дефицит.

Борисов благодари на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че днес е провел среща с ДПС в търсене на конституционно мнозинство.

Надявам се, подчерта Борисов, Мария Габриел и Николай Денков да намерят общ език, има пет-шест цели, които веднага могат да бъдат изпълнени. Можем да изчезнем, има ли смисъл от ГЕРБ, ако тази партия няма подкрепа от Европа, от Америка, от цялата демократична общност, попита лидерът на ГЕРБ. Същото важи и за колегите, добави той. Нито те са предали някого, нито ние, интересът на България, на хората, на народа изисква това, категоричен е той.

Не бива да приемаме, че този мандат просто е бил върнат, обясни Мария Габриел. Тя определи разговорите, като инфарктни на моменти, но добави „не позволихме да бъдем обвинявани за задкулисни договорки за гласове, които не ни достигат“.

Радвам се, че днес по-своему направихме историческо съвместно изявление, изтъкна още Габриел. Вторият мандат ще бъде национален, ще служи да се състави стабилно правителство, около което да се формира и конституционно мнозинство, обясни тя на активистите от ГЕРБ. Мария Габриел – единствен заместник-министър председател и министър на външните работи, а във вторите девет месеца ще е обратното, уточни пред парламентарната група тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments