16.8 C
София
неделя, май 29, 2022
НачалоНа фокусБорис Джонсън връща в магазините имперските мерки "фунт" и "унция"

Борис Джонсън връща в магазините имперските мерки „фунт“ и „унция“

Британският премиер Борис Джонсън ще изпълни обещанието си да върне в магазините имперски мерки като фунт и унция след Брекзит. Така той възнамерява да отбележи платинения юбилей на кралицата като монарх.

Скай нюз цитира правителствени източници, че в петък Борис Джонсън ще оповести, че старите имперски мерки ще се завърнат като част от елиминирането на разпоредбите на ЕС.

Неговото обещание да бъде одобрено законодателство, позволяващо мярката, се определя като „мръвка“ за привличане на гласувалите за Брекзит привърженици на опозиционната Лейбъристка партия и на по-старите привърженици на неговата управляваща Консервативна партия. Това обаче вероятно ще бъде остро порицано и дори осмяно от депутатите от опозицията, които ще изтъкнат, че  мярката е „пилеене на парите на данъкоплатците“.

Хората под 40 години, свикнали вече с метричните мерки, със сигурност ще имат проблеми да използват мерки като ярд и унция. В момента търговците са задължени по закон да използват метрични мерки като грам, килограм, милилитър или литър при продажбата на пакетирани и непакетирани храни в Англия, Шотландия и Уелс.

Съживяването на имперските мерки се свързва с назначаването на твърдолинейния брекзитър Джейкъб Рийс-Мог за министър за произтичащите от Брекзит възможности по-рано през годината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments