Борис Джонсън: Подгответе се за Брекзит без сделка

0

Борис Джонсън казва, че има „голяма вероятност“ Великобритания да не успее да сключи търговско споразумение с ЕС за Брекзит. Говорейки за първи път от срещата в Брюксел, премиерът каза, че „сега е моментът“ фирмите и хората да се подготвят за резултат без сделка. Продължават разговорите между двете страни, но Джонсън заяви, че те „все още не са там“ при осигуряването на сделка. Изтича времето за постигане на споразумение, преди Великобритания да спре да спазва търговските правила на ЕС на 31 декември, посочва BBC. Седмици на интензивни разговори между длъжностните лица не успяха да преодолеят пречките в ключови области, включително правилата на конкуренцията и риболовните права. Джонсън се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, но двойката не успя да направи пробив. Джонсън обеща британските преговарящи, които по-рано възобновиха преговорите с колегите си от ЕС в Брюксел, да „дадат допълнителни усилия“, за да постигнат сделка.

Но той каза, че ЕС иска да запази Обединеното кралство „заключено“ в правната си система или да бъде изправено пред санкции като данъци върху вноса, което „е направило нещата много по-трудни“.

Премиерът добави, че предложенията на ЕС ще означават, че въпреки напускането на блока по-рано тази година, Обединеното кралство ще бъде принудено да остане „близнак“ на организацията от 27 държави.

„В момента трябва да ви кажа откровено, договорът все още не е налице и това беше силната гледна точка на нашия кабинет“, каза той.

Но Джонсън каза, че „гледайки къде се намираме“, е жизненоважно, че Обединеното кралство се подготвя за „варианта в австралийски стил“ да няма сделката за свободна търговия с ЕС.

„Има голяма вероятност да имаме решение, много по-скоро австралийско отношение с ЕС, отколкото канадско отношение с ЕС,“ каза той.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук