11.1 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоПо светаБразилия: Лула и Болсонаро водят "война на религии", за да спечелят електората

Бразилия: Лула и Болсонаро водят „война на религии“, за да спечелят електората

Посещения в църкви, снимки със свещеници или протестантски пастори, писма до верните симпатизанти и поток от дезинформация – Жаир Болсонаро и Лула правят всичко, за да спечелят християнския електорат, чиито гласове ще са решаващи на втория тур от президентските избори в неделя, съобщава БТА.

Бразилският печат говори без колебание за „война на религии“ между двамата финалисти католици, които се очернят взаимно.

В Бразилия, където повечето от 215-те милиона жители са католици, а една трета принадлежат към протестантски евангелски църкви, 59 на сто от участниците в анкети на института „Датафоля“ посочват, че въпросът за религията е определящ в избора им.

Леандро Консентино, политолог от Университета на Сао Пауло, коментира за АФП, че „изместването на дебатите в полето на религията и традициите дава възможност по-лесно да засилиш неприемането на противника си от избирателите – с въпроси, апелиращи към емоционалното съзнание“.

„Доброто и злото“

Изпреварен в анкетите за намеренията на електората (52 срещу 48 на сто), 67-годишният Болсонаро се радва на широка подкрепа сред евангелистите – коз, който използва по време на кампанията си.

„Левицата, комунизмът няма никакъв ангажимент към живота, тя не ни уважава“, заяви наскоро крайнодесният президент в претъпкан евангелски храм в Сао Пауло. „Зная, че Ти (Господи – бел. АФП) ще ни дариш победа на 30“ октомври, добави той.

Президентът Болсонаро, който е от семейство на католици, но през 2016 г. прие кръщение във водите на река Йордан – в Израел, от прочут евангелски пастор, събира 65 процента от гласовете на избирателите евангелисти срещу 31 на сто за Лула.

Той дължи тази подкрепа на факта, че неуморно защитава традиционното семейство, Библията, а и назначението на един „страхотно евангелски“ съдия в бразилския Върховен съд.

В своя предизборен кръстоносен поход той разчиташе и на съпругата си Мишел. Ревностна евангелистка, тя обиколи страната, за да засили подкрепата на църквите за него – твърдеше, че тази избирателна кампания е битка „между доброто и злото“, и обвиняваше Лула, че той е „дяволът“.

Оставяме настрана подкрепата на влиятелни консервативни пастори като Силас Малафая и неговите 10 милиона последователи в социалните мрежи, повтарящи, че Лула е „лъжец“ и „алкохолик“.

Жаир Болсонаро успя да поласкае и католическия електорат, сред който го харесват 37 процента (срещу 57 на сто за Лула), при все че според експерти това равновесие е по-слабо изразено в резултатите от урните.

За четири дни крайнодесният президент посети северния щат Пара и Сао Пауло, за да участва в процесия, посветена на Христос от Назарет, и в поклонение пред Св. Богородица от Апаресида – два от най-големите католически празници в страната.

„Семейството е нещо свято“

Бивш стругарофрезист и синдикален деец, Лула, който навършва днес 77 години, положи усилия в края на кампанията си да протегне ръка на евангелистите и да обори упорития слух, разпространяван от болсонаристите, че ако бъде избран, ще затвори църквите.

„Семейството е нещо свято за мен“, заяви миналата седмица експрезидентът (2003-2010 г.) на среща с евангелски водачи, като им връчи послание, в което се ангажира „да брани свободата на вероизповеданието“ и повтаря, че „лично той е против абортите“, разрешени в Бразилия единствено в някои изключителни случаи.

Той има среща и с по-прогресивно настроени пастори; присъства също така на церемония с един от тях в Сао Пауло. Затворил очи, събрал ръце и навел глава, той изслуша чернокожия пастор, който го приветства, загдето не използва „религиозни фойерверки с цел да мами хората“.

Духовната тематика, присъстваща във всички дебати, на втория тур може да сработи в полза на Жаир Болсонаро, смята Адриано Лаурено, аналитик от консултантската къща „Проспектива“.

„Той премести кампанията в своя лагер. Ако двамата обсъждаха икономиката, Лула може би щеше да е в по-благоприятна позиция“, отбелязва експертът.

Използването на религията за политически цели обаче възмути в крайна сметка бразилската Национална епископска конференция, която не назова имена, но осъди „експлоатацията на вярата като средство за събиране на гласове“.  (БТА)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments