Бразилският президент отново иска съдът да обяви ограниченията за карантина за противоконституционни

0

/ ТАСС /. Бразилският президент Жаир Болсонаро поиска от федералния върховен съд на страната да даде правна оценка на карантинните ограничения, наложени от трите държави в края на май. Това съобщи  канцеларията на главния държавен адвокат (AGU).

„Целта на делото е да осигури едновременното спазване на правата и основните гаранции на гражданина, като правото на свободно движение, правото на труд и препитание, както и правото на живот и здраве,“ се казва в публикация на уебсайта на AGU.

Според вестник Globo Болсонаро иска от съда да отмени полицейския час, обявен от властите на щатите Парана и Рио Гранде ду Сул, както и частична забрана за експлоатацията на търговски обекти в щата Пернамбуку, докато искът се разглежда. Според президента мерките, предприети в регионите, са непропорционални на реалната санитарна заплаха, се посочва в изявлението на AGU.

По-рано през март той вече подаде подобен иск, но след това съдът отхвърли предложението по формални основания, тъй като, както отбеляза съдията, който го разгледа, държавният глава няма правомощия да подписва такива жалби  от името на правителството.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук