Брекзит: Агонията продължава

0

Лондон и Брюксел обявяват продължаващи дискусии .Дискусиите за обезпечаване на търговска сделка между Великобритания и ЕС първоначално трябваше да приключат днес, пише le monde.Удължаването на крайния срок за продължаване на преговорите е изборът, направен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън. И двамата първоначално бяха определили тази неделя, 13 декември, максималното време за намиране на споразумение след Брекзит.

Но след телефонно обаждане по обяд, двамата лидери заявиха в съвместно изявление, че е „отговорно“ да се избегне провал със сериозни последици, само осемнадесет дни преди окончателното скъсване между Обединеното кралство ии Европейски съюз (ЕС), 31 декември:

„Въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че сроковете са били надвишавани многократно, ние вярваме, че на този етап е отговорно да отидем по-нататък.Поради това упълномощихме нашите преговарящи да продължат дискусиите и да видят дали може да се постигне споразумение дори на този късен етап “. Дискусиите продължиха късно в събота вечерта и бяха възобновени рано сутринта днес, с малък съществен напредък. Различията изглеждат непримирими между британците, които искат да си върнат пълната търговска свобода, и европейците, които се стремят да защитят огромния си единен пазар. Великобритания, която напусна ЕС на 31 януари, ще изостави окончателно единния пазар и митническия съюз на 31 декември.

Дискусиите се спъват по три теми: достъпът на европейските рибари до британските води, как да се уреждат споровете в бъдещото споразумение и преди всичко условията, които европейците изискват от британците, за да избегнат нелоялна конкуренция.
Прагматично, в четвъртък Комисията публикува спешни мерки за поддържане, в случай на „без сделка“, на въздушен и автомобилен транспорт между Обединеното кралство и ЕС в продължение на шест месеца, както и реципрочен достъп до риболовни води за една година.
Британското министерство на отбраната съобщи в събота, че корабите на Кралския флот са готови да защитят националните риболовни зони, където може да се стигне до сблъсъци, ако не се постигне споразумение.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук