Брекзит: американският поврат за Борис Джонсън и идва ли краят на отровния развод с ЕС

0

Победата на Джо Байдън в Съединените щати засилва опасността от изолация за Обединеното кралство, което води горчиви преговори за бъдещите си отношения с Европейския съюз. Между съдебните интриги и затръшването на врати, Даунинг Стрийт току-що беше развълнуван от поредица от събития, които накараха Борис Джонсън да уволни в петък, 13 ноември, активистът на чистия и твърд Брекзит, който той беше направил свой личен страж, коментира le monde . Напускането на най-известния от тях, специалния съветник Доминик Къмингс, архитект на победата за Брекзит на референдума през 2016 г., промоутър на предизборния триумф на Джонсън през декември 2019 г. и поддръжник на шокови методи срещу Европейският съюз обаче не може да бъде сведен до резултата от лошия водевил.Разбира се, непосилното задържане на правителството на Къмингс, известен като „Дом“, фигура, известна със своето презрение към избраните длъжностни лица и администрацията, само подчерта дилетантизма на премиера. Отвъд държавната психодрама, епизодът идва в решаващ момент в преговорите за бъдещи отношения с ЕС. Шест седмици преди крайния срок – 31 декември – за сключване на споразумение и няколко дни след неуспеха на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, разводът между Джонсън и неговия политически стратег изглежда е белег на слабост и следователно възможен знак за по-голяма готовност за компромис.
Премиерът, който „продаде“ Брекзит на британците, обещавайки им светло бъдеще в рамките на „англосфера“, силна в нейните „специални отношения“ със САЩ, разчита на подкрепата на Доналд Тръмп и неговата враждебност към ЕС.Победата на Джо Байдън обаче засилва опасността от изолация в Обединеното кралство. Тази победа призовава Борис Джонсън да се откаже от баласта, за да спести бъдещите си отношения с демократична администрация, която може да го счита за „британски Тръмп“. Упоритостта на премиера в прокарването на закон, отменящ ангажимента му към ЕС относно статута на Северна Ирландия, влоши имиджа му в очите на лагера на Байдън. Не само защото припомня методите на действащия президент на САЩ, но и защото този закон наранява ирландско-американския електорат.
Тъй като Великобритания има един от най-лошите нива на смъртност в Covid в развитите страни и 59% от британците отрицателно оценяват начина на водене на преговорите за Брекзит, Джонсън има всички основания да иска да избегне допълнителното бедствие от възстановяването на митническите бариери на 1 януари 2021 г. в случай на „без сделка“. Засега преговорите изглежда са в задънена улица.Желанието на правителството на Обединеното кралство да поддържа свободен достъп до единния европейски пазар, без да се ангажира с равни условия, е неприемливо за ЕС. От друга страна, Лондон не може да подкрепи твърдението на европейците за запазване на достъпа до британските риболовни зони.Като се освободи от „ултрасите“ на Брекзит, Борис Джонсън си даде повече свобода да постигне сделка. За Обединеното кралство и за Европа наистина е време да приключат с минимални щети безкрайния и отровен развод за Брекзит.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук