Брекзит: Великобритания очаква „съществена промяна“ от Брюксел

0

Търговските преговори след Брекзит продължават и днес, след като преговарящите не успяха да постигнат споразумение през уикенда. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и неговият британски колега Дейвид Фрост се срещнаха в Брюксел в неделя, но ключовите въпроси остават нерешени. Европейският парламент заяви, че преговорите трябва да приключат в неделя, за да може той да ратифицира споразумение до 31 декември. Източник от правителството на Обединеното кралство заяви пред Би Би Си, че сделка няма да бъде постигната, освен ако не настъпи „съществена промяна“ от Брюксел. Дейвид Макалистър, германски евродепутат и председател на комисията по външни работи на Европейския парламент, заяви, че Европейският парламент няма да може да даде съгласие за споразумение тази година, тъй като сделка не е постигната до полунощ в неделя.

Пишейки в Twitter, Макалистър каза: „След интензивни преговори тази седмица все още няма яснота дали ще бъде постигнато споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.“

Той каза, че в понеделник сутринта ще бъде свикано извънредно заседание, за да се обсъдят следващите стъпки. Обединеното кралство и ЕС имат срок до 31 декември, за да се споразумеят за търговска сделка, плюс други точки, като риболовни права.

Мишел Барние каза, че преговорите са били в „решаващ момент“, но всяко споразумение трябва да бъде „балансирано и взаимно“.

„Ние уважаваме суверенитета на Обединеното кралство и очакваме същото. И ЕС, и Великобритания трябва да имат правото да определят свои собствени закони и да контролират своите води. И двете страни трябва да можем да действаме, когато нашите интереси са заложени“, написа Барние в Twitter в неделя.

Източници от Уайтхол твърдят, че е все по-вероятно Великобритания да излезе от преходния период без споразумение за свободна търговия с ЕС.

Това ще означава, че от 1 януари двете страни ще разчитат на правилата на Световната търговска организация (СТО) за управление на износа и вноса. Източник от правителството заяви пред Би Би Си, че ЕС „все още се бори да получи необходимата гъвкавост от държавите-членки“, за да направи сделката възможна и допълва: „Трябва да постигнем правилно всяка сделка и въз основа на условия, които зачитат това, за което са гласували британците.“
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук