Брекзит нанесе тежък удар върху Еразъм

0

В понеделник шотландското правителство осъди този „тежък удар“ върху своите студенти, които вече не могат да се възползват от популярната програма за обмен Еразъм, и заяви, че обмисля „алтернативни решения“. Има всичко, което „споразумението за търговия и сътрудничество“, договорено от Лондон и Брюксел на 24 декември, съдържа: търговски договор, сътрудничество в областта на сигурността, транспорта или обмена на данни. И всичко, което не съдържа, като запазване на Обединеното кралство в изключително популярната програма за обмен на Еразъм, пише le monde. Този избор вече е спорен в Обединеното кралство: той е силно оспорван в академичните среди и шотландското правителство, противопоставено на Брекзит, осъди този „много тежък удар“ за своите студенти в понеделник, 28 ноември, и каза да помислят за “ алтернативни решения ”.

„Тази схема спомогна за сближаването на страните и националностите и донесе значителни културни и образователни ползи“, заяви шотландският министър за висшето образование Ричард Лочхед, член на партията за независимост SNP в изявление. Отказът от Еразъм „е културен вандализъм“, заяви в Twitter шотландският премиер Никола Стърджън.
До 1 януари 2021 г. Обединеното кралство ще напусне Европейския митнически съюз и вътрешния пазар, но Лондон би могъл да избере, дори като трета държава, да остане член на програмата за обмен на Еразъм + студенти и учители в Европейския съюз (ЕС), срещу заплащане – такъв е случаят в Норвегия, Сърбия или Турция. „Лондон поиска частично участие в програмата, което Еразъм не позволява“, заяви Европейската комисия в документ за условията на „споразумението за търговия и сътрудничество“, публикуван на 24 декември.

Според Брюксел между 2014 и 2020 г. около 100 000 британски студенти са могли да учат един или повече семестъра в чужбина. „Съжалявам, че британското правителство не пожела да участва в програмата за обмен„ Еразъм “, заяви Мишел Барние, главният преговарящ за двадесет и седемте, много привързан, както много други европейци, към това устройство, създадено в 1987 г. и което се превръща в едно от най-осезаемите предимства на ЕС.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук