Брекзит: Новите търговски договорености с ЕС ще започнат след гласуването в Парламента

0

Търговската сделка между Обединеното кралство и ЕС влиза в сила в 23:00 GMT в четвъртък, след като беше подписана в закона. В сряда Парламентът подкрепи споразумението с високоскоростен процес, след като двете страни постигнаха споразумение в навечерието на Коледа. Това извежда Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС, но прекратява възможността за мита върху стоките. Премиерът Борис Джонсън благодари на депутатите и каза: „Съдбата на тази велика държава сега е твърдо в нашите ръце.“ Противниците казват, че страната ще бъде в по-лошо положение, отколкото беше в ЕС. Брекзит се случи на 31 януари, но Обединеното кралство продължава да спазва търговските правила на Брюксел и досега. Сделката – постигната непосредствено преди крайния срок за това – определя нова връзка между бизнеса и сигурността, след прекъсването на тези връзки, пише BBC.
Споразумението идва четири години и половина, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС на референдум. Законопроектът за ЕС (Бъдещи отношения), който внася търговската сделка в законодателството на Обединеното кралство, беше подкрепен на първия си парламентарен етап в Камарата на общините с 521 срещу 73 гласа в сряда, след като Парламентът прекъсна коледната си почивка.
По-късно Камарата на лордовете го прие на трето четене – последният му етап – без гласуване, а кралицата – която прекарва празничния период в замъка Уиндзор, а не в Сандрингам заради пандемията на коронавируса – даде окончателното одобрение, Royal Assent.

В интервю за Лора Куенсберг от Би Би Си премиерът Борис Джонсън заяви, че сделката ще позволи на Обединеното кралство да „върви по нашия собствен път, но също така да има свободна търговия“ с ЕС.
Повечето депутати от лейбъристите гласуваха „за“, след като лидерът сър Кийр Стармър заяви, че „тънка сделка е по-добра, отколкото никаква сделка“.

Но всички други опозиционни партии, включително SNP, Lib Dems, Plaid Cymru и всички партии в Северна Ирландия, които заемат места в Уестминстър, се противопоставиха на законопроекта.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подписаха споразумението по-рано в сряда в Брюксел.
Споразумението ще влезе в сила в 23:00 часа в четвъртък, но въпреки че Европейският парламент е започнал проверката на документа от 1246 страници, той няма да получи шанс да го ратифицира официално до началото на новата година.

Сделката обаче получи единодушната подкрепа на посланици от 27-те държави и държавите-членки дадоха писменото си одобрение във вторник.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук