Брекзит- провалът е това, което предстои

0

Вечерята на Борис Джонсън с шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен – насочена към преодоляване на задънената улица в Брекзит – приключи без съгласие. Премиерът на Великобритания заяви, че „остават много големи пропуски“, но преговорите ще продължат, като до неделя ще има „твърдо решение“ дали може да се постигне сделка. Фон дер Лайен заяви, че двете страни все още са „далеч една от друга“. Разговорите между главния преговарящ на Обединеното кралство Лорд Фрост и Мишел Барние от ЕС ще бъдат възобновени по-късно. Двамата преговарящи присъстваха и на тричасовата среща за вечеря между двамата лидери. Лора Куенсберг от Би Би Си заяви, че вечерта „очевидно е преминала зле“ и шансовете Великобритания да напусне преходния период след Брекзит в края на годината без твърдо споразумение е много вероятно. Времето изтича за постигане на сделка преди 31 декември, когато Великобритания спира да спазва правилата на ЕС за търговия.

Остават големи разногласия по отношение на риболовните права, правилата за бизнес конкуренция и начина, по който ще се управлява сделката.Вечерята се разглеждаше като последна възможност да се преодолеят основните проблеми и двете страни да се опитат да намерят общ език. Но в крайна сметка понякога провалът е това, което следва.Сега това изглежда вероятният резултат от месеци преговори, предназначени да създадат гладък път за страната към различно бъдеще.Все още има шанс няколко дни на интензивни преговори да доведат до промяна.
Президентът на ЕС може да успее да убеди континенталните лидери да се отдръпнат, тъй като те се събират днес в Брюксел.

Но шансът за преоценка и освежаване на усилията сега изглежда далечен. В изявление британската страна заяви, че е имало „откровена дискусия относно значителните пречки, които остават в преговорите“.“Остават много големи пропуски между двете страни и все още не е ясно дали те могат да бъдат преодолени“, заяви говорител на Даунинг стрийт No 10.Двете страни са се договорили за по-нататъшни дискусии през следващите няколко дни.Фон дер Лайен заяви, че дискусиите са били „оживени и интересни“ и двете страни напълно „разбират позициите си“, но „остават далеч една от друга“.
„Ще вземем решение до края на уикенда“, каза тя. Вечерята между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен завърши, както беше предвидено в Брюксел – без пробив в задънената улица на търговските преговори. ЕС смята, че решението – сделка или липса на сделка – се крие главно в Даунинг Стрийт.Брекзит не е в официалната програма за дискусии на срещата на върха на ЕС, която започва в Брюксел по-късно днес, въпреки че лидерите ще бъдат информирани за преговорите.Изглежда, че нагласите се втвърдяват.
Сн. BBC

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук