Брекзит: Разводът ще стане реалност със или без сделка

0

Преговарящите от двете страни са инструктирани да изброят продължителните различия, които ще бъдат обсъдени лично през следващите дни в Брюксел. Телефонният разговор между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен не успя да разреши кризата, която разклати отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) от юни 2016 г., датата на референдума в полза на Брекзит. В понеделник, 7 декември, Даунинг Стрийт и Европейската комисия заявиха в съвместно изявление, че все още не са налице условията за финализиране на сделка след Брекзит, посочва le monde.
Какви са точките на разминаване?
Брекзит официално настъпи на 31 януари, но на тази дата започна преходен период, който замразява ефектите му, за да позволи на двете страни да се договорят за бъдещите си отношения, особено търговията. Завършва на 31 декември. След този период разводът ще стане реалност, със или без споразумение. Три основни области на разминаване все още се противопоставиха на Лондон и Брюксел в понеделник: европейският достъп до британски води, начинът за уреждане на спорове в бъдещото споразумение и гаранциите, изисквани в Лондон от ЕС по отношение на конкуренцията в замяна на достъп без тарифи или квоти до огромния си пазар.
Преговарящите от двете страни са инструктирани да изготвят списък на продължаващите различия, които ще бъдат обсъдени лично през следващите дни в Брюксел. Формулировка, която предполага, че британският премиер може да отиде там, за да се опита да постигне компромис, тъй като срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в белгийската столица се счита за краен срок за сделката.

„Въпреки че споразумението е за предпочитане, ние сме готови да тръгнем при т. нар.„ Австралийски “условия, ако не успеем да намерим компромис“, заяви министър Пени Мордонт в Камарата на общините, предизвиквайки „ сделка ”. Отношенията между ЕС и Австралия се управляват главно от правилата на Световната търговска организация (СТО).
В понеделник вечерта Камарата на общините прие спорен законопроект, оспорващ договора за Брекзит, гласуване, което изглежда като предпазлива стъпка за Лондон. Текстът се връща по-специално към някои митнически разпоредби за британската провинция Северна Ирландия, първоначално планирани да избегнат връщането на граница с Република Ирландия на 31 декември, предпазна мярка, считана за съществена за поддържането на мира. За Лондон целта на законопроекта е да защити териториалната цялост на Обединеното кралство, като осигури непрекъснатост на търговията между Великобритания и провинция Северна Ирландия.
Приемането на този текст обаче идва точно след като следобед британското правителство заяви, че е готово да се откаже от противоречивите клаузи, които подтикнаха ЕС да започне процедура за нарушение срещу Великобритания.

Британският министър Майкъл Гоув и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Сефчович „са работили конструктивно“ по прилагането на Договора за оттегляне по време на среща в Брюксел в понеделник, се казва в изявление на британското правителство, обещавайки да оттегли законопроекта си, „ако предвидените в тези дискусии решения бъдат одобрени“ в пълнота. „Въпреки че се надяваме да успеем, разумно е да запазим клаузите в сегашния им вид като крайна мярка“, обясни пред Камарата на общините държавният секретар за предприятията Пол Скали, подчертавайки, че е разрешено „да се защити мястото на Северна Ирландия в рамките на Обединеното кралство“.
След като законопроектът беше одобрен за пръв път от депутатите в края на септември, лордовете отмениха някои от спорните му разпоредби. В понеделник вечерта Камарата на общините, където правителството има голямо мнозинство, въведе отново посочените разпоредби. Очаква се текстът да се върне тази седмица в горната камара на парламента, преди да бъде върнат в Общото събрание за окончателно четене.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук