Брекзит: споразумение между Лондон и Брюксел по случая със Северна Ирландия

0

С това споразумение беше предприета съществена стъпка за дискусиите относно бъдещите търговски отношения, за да има шанс за успех. Трябва ли това да се приеме като знак, че Великобритания и Европейският съюз (ЕС) са на път да приключат преговорите си за търговските отношения след Брекзит, които ще започнат на 1 януари 2021 г.? Дори ако изявленията от двете страни на канала не ни позволяват да бъдем особено оптимисти, Лондон и Брюксел все пак успяха да се споразумеят във вторник, 8 декември, за това как ще бъде приложена важна част от постигнатото споразумение за развод, коментира le monde. Важна стъпка за успеха на настоящите дискусии.
Въпросът за Северна Ирландия се оказа най-трънливият. Брюксел абсолютно искаше да гарантира мирните споразумения в Северна Ирландия (които сложиха край на гражданската война в Северна Ирландия през 1998 г.), като избягваше повторното въвеждане на граница, като същевременно защитаваше европейския вътрешен пазар.
Лондон и Брюксел все още не са постигнали съгласие относно условията на митнически контрол на стоките, пристигащи от Великобритания до Белфаст (или Ларн, другото голямо пристанище в Олстър). Знаейки, че британското правителство и DUP, голямата северноирландска юнионистка партия (лоялна на Обединеното кралство), изискват възможно най-малко „документи“. Докато европейците от своя страна изискват стриктни проверки на стоки, идващи от Обединеното кралство и предназначени за Република Ирландия – и следователно за ЕС.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук