7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаБританският премиер в опит да спечели подкрепата на торите за новата Брекзит...

Британският премиер в опит да спечели подкрепата на торите за новата Брекзит сделка

Британският премиер Риши Сунак призова депутатите от неговата Консервативна партия „да не създават поредна драма в Уестминстър“ в опит да спечели тяхната подкрепа за новата сделка по Брекзит.

Това стана в края на дълъг и натоварен ден за премиера, който първо посети Северна Ирландия, след което се върна в Лондон и разговаря в парламента с членовете на влиятелния „Комитет 1922“ и групата на евроскептиците в опит да убеди всички, че сделката е добра за всички.

Той каза на депутатите да дадат на Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия достатъчно време да обсъди сделката. Постигнатата сделка с ЕС променя Протокола за Северна Ирландия, така че да се решат сегашните проблеми с търговията след Брекзит. Подкрепата на юнионистите е ключова за възстановяването на правителството в провинцията, което действа на принципа на подялбата на властта.

Лидерът на партията сър Джефри Доналдсън каза, че сделката бележи някакъв напредък, но опасенията по някои въпроси остават.

Междувременно групата на евроскептиците след контакт с Доналдсън възложи на екип от най-добрите адвокати най-детайлно разглеждане на сделката. Председателят на групата Марк Франсоа заяви, че може да отнеме около две седмици или дори повече, докато „орлите на правосъдието“ излязат със заключение.

След всичките си срещи през изтеклия ден Риши Сунак каза, че внимателно е изслушал всички и е напълно съгласен, че на юнионистите трябва да бъде дадено достатъчно време без да им се оказва натиск да излязат с крайно решение, допълвайки обаче, че „последното нещо, от което се нуждае обществото е поредна драма в Уестминстър“.

Днес Риши Сунак ще бъде в Камарата на общините, където ще отговаря на редовните за сряда въпроси към премиера, които, както може да се предполага, ще бъдат свързани основно с „Рамката от Уиндзор“ или подобрения Протокол за Северна Ирландия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments