Британски войници в отпуск вероятно са заминали да воюват в Украйна

0

Група британски войници не се е съобразила със заповедите и вероятно е заминала да се бие в Украйна, потвърдиха от британската армия.

От британската армия съобщиха, че войниците отсъстват без да са в отпуск и може би са в Украйна „по лична инициатива“.

Говорител на армията заяви, че към тях е отправен „твърд призив“ да се върнат във Великобритания. Издадена е временна забрана за всички британски военни да пътуват до Украйна.

По-рано външният министър Лиз Тръс заяви, че подкрепя всеки британски гражданин, който пожелае да отиде да се бие в Украйна. Правителството обаче по-късно поясни, че Форин офис съветва да не се пътува до страната.

От Министерството на отбраната заявиха, че присъединяването към сраженията може да се окаже против закона и завърналите се могат да бъдат съдени.

Изявлението на армията последва съобщение на таблоида „Сън“, че 19-годишен гвардеец е напуснал казармата в Уиндзър със закупен билет за Полша. Миналата седмица британските войници бяха предупредени, че оказване на помощ на Украйна в отговор на руското нахлуване „рискува да бъде изтълкувано погрешно“ от страна на Москва, че Великобритания изпраща войски да се сражават.

Стотици бивши британски войници изявиха желание пред Би Би Си да заминат за Украйна да се бият или да помогнат в медицинските или хуманитарни усилия, но получават смесени сигнали от правителството.

Великобритания увеличава доставките на оръжия за Украйна, за да ѝ помогне да се защити от руските нападения, заяви министърът на отбраната на Уолъс.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Великобритания достави 2000 леки противотанкови ракети. Сега ще изпрати още 1615. Бен Уолъс заяви пред депутатите в парламента, че ще бъде изпратено и малко количество ракети „Джавелин“, планира се доставка и на ракети „земя-въздух“.

Изпратени са и малки стрелкови оръжия, бронежилетки и медикаменти. Няма сведения как точно се осъществяват тези доставки. От министерството на отбраната казват, че имат сведения, че част от тези оръжия вече са използвани за унищожаване на руска бойна техника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук