13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусБроят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 37 500

Броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 37 500

В Турция и Сирия броят на жертвите от земетресенията надхвърли 37 500, а случаите на спасени от развалините вече са единични.

Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, за да допусне доставката на помощи след опустошителните трусове в района. Това съобщи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Положението е особено тежко в контролирания от бунтовниците район в северозападната част на Сирия, който не може да приема конвои с помощи от контролираните от правителството части на страната без разрешението на Дамаск. Весела Владкова обобщава информацията до този час.

До сега цялата хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше от Турция само през един гранично-пропускателен пункт. „Отварянето на още два пункта заедно с улесняването на хуманитарния достъп, ускоряването на издаването на визи и улесняването на пътуването между центровете, ще позволи да бъде доставена повече помощ и по-бързо“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на сирийската спасителна организация „Бели каски“ броят на жертвите в Северозападна Сирия е над 2200 души, а ранените са повече от 12 хиляди. Оцелелите са изложени на сурови зимни условия от двете страни на границата между Сирия и Турция.

Спасителната фаза е „към своя край“, каза зам. генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ и бежанците Мартин Грифитс по време на посещение в Алепо в Северна Сирия.

„Това, което видяхме да се случва в тези зони – спасителите да търсят и да вадят от развалините оцелели, е към своя край. Следва хуманитарната фаза, а именно – неотложността на предоставянето на подслон, психо-социални грижи, храна, образование и усещане за бъдещето у тези хора. Това е нашето задължение сега“, заяви Мартин Грифитс.

Екип български медици е готов да замине за Турция, но все още не е ясно кога те ще се отправят към пострадалите от земетресението райони. Очаква се турската страна да посочи локация, на която да бъдат изпратени доброволците, както и да бъде създадена организация на място, съобщи пред „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

Близо 50 са вече медиците, заявили желание да заминат, сред тях има и студенти по медицина. Тя обясни още, че до момента от Турция не са искали подкрепа под формата на приемане на пострадали хора за лечение на територията на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments