4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусБСП връща днес на президента неизпълнен третия мандат за правителство

БСП връща днес на президента неизпълнен третия мандат за правителство

„БСП за България“ ще върне днес на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание. Срещата на президента с представителите на БСП е от 10:00 ч. на „Дондуков“ 2.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Има такъв народ“ (ИТН) и “Възраждане“ проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН. Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments