БСП: Здравната система е болна

0
„През всичките тези 4 години на това Народно събрание ПГ на „БСП за България“ е заявявала, че сега съществуващата система на управление и финансиране на здравеопазването, при която НЗОК консумира над 80% от средствата за здравеопазване, трябва да бъде променена“ . Това заяви от трибуната на НС депутатът от БСП Георги Михайлов при обсъждане на отчета на НЗОК за 2018. Той каза, че министър на ГЕРБ признал, че системата е болна, но 4 години тази система на йота не се е променила. Бюджетът нарасна с почти 1 млрд. лв., а ефектът – нищожен, според него.Той посочи още, че за тези години не се е променило съотношението болнична- доболнична помощ и отбеляза, че  България продължава да се намира на първо място по брой на болнични заведения на глава  на населението в целия ЕС.
„Оценката за разхода на тези средства, която става чрез детайлна икономическа оценка на отделните клинични пътеки и на труда на медицинските специалисти, също не е извършвана“, изтъкна народният представител от левицата.
Михайлов коментира, че в доклада за дейността на НЗОК съотношението между разходването на средства за медикаменти и за болнична дейност се разглежда в  негативна светлина по отношение на това, че нарастват средствата за медикаменти. „Да се коментира като негативна тенденция нарастването на разхода за лекарства е неправдоподобно и непрофесионално“, подчерта той. Георги Михайлов каза, че ПГ на БСП няма да подкрепи отчета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук