БСП – София: Фандъкова да поеме вината за провала с детските градини

0

Отново се налага да попитаме управляващите в Столична община: Има ли пилот в самолета? За по-малко от седмица станаха ясни две неща. Първо, че Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък от своя страна не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на СОС.

На второ място той изтъкна, че когато най-сетне са излезли резултатите от първото класиране е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2 341 повече от миналата година.

„Това е доста тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава“, заяви председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет.

По думите му комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице пълен провал в политиката на Столична община в тази изключително важна сфера – отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст.

„Кметът Фандъкова неведнъж е изтъквала, че счита тази система за свое и на екипа си постижение. А София помпозно бе титулувана като „дигитална столица“, заяви Паргов.

„Ето защо, госпожо Фандъкова, моля да ни отговорите – Вие лично ли ще поемете вината за този провал и ще подадете оставка, така както постъпихте през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записването за детски градини. Или ще се задоволите с това да поискате и приемете оставката на заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов?“, попита лидерът на БСП – София.

Според него това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

„В противен случай ще потвърдите съмненията, че водите целенасочена политика хиляди деца на софиянци, с години, да остават далече от тази социална услуга“, каза Паргов.

„Ние, общинските съветници от БСП, настояваме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, от септември, да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина“, заяви Калоян Паргов.

Сн. БСП-София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук