„Булгаргаз“ подписва споразумение за достъп до терминалите и газовата мрежа на турската „Боташ“

0

В предаване на живо по турската телевизия TVNET  министърът на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че Турция ще продава природен газ на България. Той посочи, че преговорите между турската компания „Боташ“ и българската „Булгаргаз“ са завършили успешно и е постигнато споразумение за срок от 13 години.

Днес в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъде подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ).

Подробности около него все още не са ясни с изключение на информацията, че срокът му е за 13 години.

На церемонията ще присъстват служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

След подписването премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Също днес и президентът Румен Радев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Срещата е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември миналата година. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговора утре на „Дондуков“ 2.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук