3.8 C
София
петък, януари 14, 2022
НачалоНа фокус"Булгаргаз" спря газа на ТЕЦ "Варна"

„Булгаргаз“ спря газа на ТЕЦ „Варна“

Спряха газа на ТЕЦ „Варна“, чийто мажоритарен собственик е Ахмед Доган, съобщават от „24 часа“.

Това се се случило в 6,55 ч в понеделник по искане на „Булгаргаз“.

Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, обясни, че от 1 октомври са спрели централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. Той посочи, че за 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии.

Папазов увери, че ако се намерят купувачи, топлоцентралата ще бъде пусната. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не и че централата има задължения към „Булгаргаз“. По негови думи дългове имало, но те били оперативни и ТЕЦ-ът ги обслужвал.

Имаме закъснения, но това е, защото има криза, подчерта Папазов и допълни, че въпросната централа е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обаче представи друга версия. По негови думи ТЕЦ-ът е бил спрян, защото дължи пари. Той посочи, че дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, а също е запорирала и сметки на централата.

Павлов подчерта, че „Булгаргаз“ мери всички с един аршин – дали си плащат газа.

Той припомни, че в подобна ситуация миналата година са били топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.

Според него не се е случило „нищо сензационно“.

Павлов посочи, че дългът на ТЕЦ-а е за газа от август и септември. Горивото е било пуснато миналата седмица, тъй като били издължени 10 млн. лв. Ръководството на централата е заявило, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава отново за някой ден щял да бъде пуснат природният газ към ТЕЦ „Варна“.

Павлов увери, че „Булгаргаз“ дава на всички шанс, дори да са изпаднали в затруднено положение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments