1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокус"Булгаргаз" ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция

„Булгаргаз“ ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция

„Булгаргаз“ ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция. Това стана ясно, след като „Булгаргаз“ и турската газопреносна компания „Боташ“ подписаха 13-годишно споразумение за сътрудничество.

 

Документът бе подписан от ръководствата на „Булгаргаз“ и „Боташ“ в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години.

 

Според министъра на енергетиката Росен Христов споразумението решава проблема с липсата на достатъчно инфраструктура, с който страната ни се е сблъскала миналата година:

Христов съобщи, че по този начин страната ни има възможност да закупува природен газ от „всички световни производители“ и да го разтоварва в Турция, с което се надява да бъде решен проблемът с липсата на достатъчно инфраструктура за разтоварване на втечнен природен газ.

Според Христов „моментът е исторически“. Споразумението е договорено на Коледа, подчерта енергийният министър.

„Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем. Този договор е договорен на 24 и 25 декември 2022г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало“, заяви още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви:

„Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен“.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси подчерта, че с подписването на споразумението прави още една крачка към превръщането на неговата страна в газопреносен център.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments