Бурята Йота удря Хондурас и Никарагуа

0

Нова буря на път да удари Латинска Америка. Евакуациите на крайбрежните райони на Хондурас са в ход, тъй като се очаква втори ураган да удари Централна Америка.Синоптиците казват, че се очаква тропическата буря Йота да се засили до „голям ураган“, когато се очаква да удари Хондурас и Никарагуа днес,пише BBC.Те предупреждават за ветрове със скорост от 19 мили / час (193 км / ч), проливни дъждове и повишаване на морското равнище.

Регионът все още не се е възстановил от последиците от урагана Ета, който уби най-малко 200 души.Най-силно пострадалият район е централният район на Гватемала Алта Верапаз, където кални свлачища затрупаха десетки домове в село Кеха, като около 100 души бяха намерени мъртви. Съобщени са поне 50 смъртни случая на други места в страната. Американският национален център по ураганите (NHC) предупреди, че „наводненията и калните свлачища в Никарагуа и Хондурас могат да се влошат от последните ефекти на урагана Ета там“.

Части от Гватемала, Коста Рика, Панама, Белиз, Салвадор и Колумбия са предупредени да се подготвят за „животозастрашаващи наводнения и речни наводнения“.Властите на Хондурас наредиха още в петък евакуация на хората в района на Сан Педро Сула, вторият град и индустриална столица на страната.“НашиятНашият червен код в Хондурас разпорежда задължителни евакуации,“ каза Хулиса Меркадо от Агенцията за спешно реагиране на Хондурас пред Франс прес.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук